Direcția Națională Anticorupție (DNA) a desfășurat ieri o serie de percheziții care au dus la noi audieri în legătură cu cazul în care Cornel Petruț Ion, ginerele unui lider al unei grupări interlope din Capitală și dezvoltator imobiliar, a fost plasat sub control judiciar. Ancheta vizează abuzuri în serviciu și evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la aproximativ 20 de milioane de lei.
Procurorii DNA au anunțat că cinci funcționari din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, aceștia fiind acuzați că au închis ochii la nereguli fiscale în urma unui control efectuat în 2021 la un dezvoltator imobiliar din București. Mai mult, aceștia nu au identificat încălcările legislative evidente, permițând astfel dezvoltatorului să aplice o cotă redusă de TVA de 5% la livrarea de locuințe care nu îndeplineau cerințele legale pentru a fi considerate locuibile.
Acuzații grave de abuz în serviciu
Cei cinci funcționari din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), dintre care trei cu funcții de conducere și doi cu funcții de execuție, sunt acuzați că au favorizat dezvoltatorul imobiliar, ajutându-l să obțină beneficii fiscale necuvenite. DNA susține că aceștia nu au constatat corect încălcările legii în ceea ce privește aplicarea cotei reduse de TVA și nu au estimat prejudiciul total, care se ridică la aproape 60 de milioane de lei.
Procurorii au explicat că dezvoltatorul imobiliar a beneficiat, ilegal, de rambursări de TVA în valoare de 20.468.734 lei pentru perioada fiscală 2019-2020 și că nu a achitat suma de 39.110.750 lei, reprezentând TVA datorat pentru aceeași perioadă.
Infracțiuni fiscale grave
În acest context, suspectul I.C.P., administratorul dezvoltatorului imobiliar, este acuzat că, în complicitate cu V.A., a stabilit în mod fraudulos impozitele datorate statului. Cei doi sunt acuzați că au raportat un nivel al TVA colectat mult inferior față de cel real, ceea ce a dus la obținerea ilegală de rambursări de la bugetul de stat.
Procurorii au instituit măsura sechestrului asupra bunurilor lui I.C.P. până la concurența sumei de 20.468.734 lei, pentru a acoperi prejudiciul cauzat statului. De asemenea, măsura controlului judiciar a fost dispusă pentru I.C.P., în timp ce V.A. este cercetată pentru complicitate în această schemă de evaziune fiscală.
Consecințe majore pentru funcționarii implicați
Ancheta DNA scoate la lumină practici corupte la nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, unde funcționarii publici sunt suspectați că au abuzat de pozițiile lor pentru a favoriza dezvoltatori imobiliari. Prin neconstatarea corectă a ilegalităților, aceștia au permis dezvoltatorului să profite financiar de pe urma unor breșe în aplicarea legislației fiscale.
Pe lângă controlul judiciar și sechestrul impus, ancheta continuă cu audieri suplimentare, iar DNA își propune să identifice întreaga rețea de complicități care a facilitat aceste fraude de amploare.
Prejudiciu total de aproape 60 de milioane de lei
Procurorii DNA au subliniat că prejudiciul total în acest caz se ridică la aproape 60 de milioane de lei, o sumă considerabilă care reflectă amploarea corupției și a abuzurilor în serviciu comise de funcționarii implicați. Ancheta se află în desfășurare, iar DNA intenționează să aducă toate persoanele responsabile în fața justiției.
„Totodată, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de suspectul I.C.P., respectiv efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de V.A., persoane fizice fără calitate specială, pentru comiterea infracţiunii de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată (săvârşită în forma autoratului de către I.C.P., respectiv a complicităţii de către V.A.)”, a transmis DNA.