Zi neagră pentru literatura și jurnalismul românesc: Doina Jela, una dintre cele mai influente și prolofice voci ale memorialisticii comuniste, s-a stins din viață la doar 74 de ani. Cartea sa „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar”, ecranizată de Lucian Pintilie în filmul „După-amiaza unui torționar”, este considerată una dintre cele mai puternice lucrări despre atrocitățile regimului comunist.   Doina Jela a semnat eseuri, interviuri și cronici pentru publicații de renume, precum România literară, Familia, Contemporanul sau Amfiteatru. De asemenea, a coordonat colecția „Procesul comunismului” la Editura Humanitas și a publicat lucrări remarcabile, printre care „Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste”, „O sută de zile cu Monica Lovinescu” și „Reușești sau mori – convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski”.

De asemenea, Jela a tradus din limba franceză și a colaborat la volume colective despre istoria recentă, păstrând astfel vie memoria victimelor și dramelor din perioada dictaturii comuniste. Opera sa rămâne o sursă de neprețuit pentru înțelegerea unor pagini întunecate ale istoriei României.

“O veste extrem de trista. A fost o prietena de idei, o superba editoare, o autentica intelectuala democrata. Era o lovinesciana consecventa. In anii 90, a lansat si coordonat seria “Procesul comunismului” la Humanitas. Conquest, Souvarine, Grossman. Despre Raportul Final a scris ca a marcat despartirea apelor. Opera ei, fictiune si nonfictiune, a ajutat la aceasta despartire. A luptat pentru salvarea memoriei. Sa-i fie amintirea binecuvantata!”, a scris politologul Vladimir Tismăneanu.        

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here