Administrația Trump a concediat 24 de procurori din Departamentul de Justiție. De asemenea, se pregătește concedierea a zeci de agenți FBI care au lucrat la dosarele împotriva fostului și actualului președinte al SUA. Trump a declarat că nu a fost implicat în concedieri, dar spune însă că sunt un lucru bun.  

Mai mulți funcționari FBI au primit un ultimatum: să demisioneze, să se pensioneze sau să fie concediați. Presa americană susține că sute de angajați ai poliției federale ar putea fi dați afară, inclusiv șefii unor birouri importante, cum ar fi cele din Miami și Washington. Între timp, procurorul special Jack Smith, care a condus investigațiile împotriva lui Trump, a demisionat. În plus, noul președinte a semnat deja un ordin prin care a grațiat peste 1.500 de persoane condamnate pentru protestele de la Capitoliu. 

„Nu, nu am fost implicat în asta. Trebuie să văd exact ce se întâmplă după ce se termină. Dar dacă au concediat niște oameni acolo, este un lucru bun, pentru că erau foarte răi. Erau oameni foarte corupți. Au folosit Departamentul de Justiție pentru a-și ataca adversarii politici, ceea ce, în sine, este ilegal”, a spus Trump.

Adjunctul șef de cabinet al Casei Albe, Stephen Miller, a sugerat doar că pune in aplicare voința poporului.

„Problema folosirii sistemului de justiție ca armă a început, desigur, încă din 2017. Dar, cu alte cuvinte, pe tot parcursul președinției lui Biden, acesta a fost probabil cel mai discutat și contestat subiect. Iar poporul american a dat un verdict clar asupra necesității de a face curățenie în instituțiile noastre de justiție și de a pune capăt folosirii lor în scopuri partizane”, a spus oficialul american.

Profeția morbidă a lui Elon Musk în urmă cu un an care s-a adeverit recent: „Va fi nevoie de un accident aviatic grav”

Înalții funcționari se află în cadrul agenției la nivel de director adjunct executiv sau agent special responsabil, incluzându-i pe cei care supraveghează investigațiile în domeniile cibernetic, de securitate națională și penal. Anumiți funcționari au fost informați despre schimbări în timp ce Kash Patel, numit de președintele Donald Trump pentru a conduce agenția, răspundea la întrebările senatorilor în cadrul audierii sale de confirmare. În ultimele luni, echipa de tranziție a lui Trump a indicat intenții de a înlătura lideri promovați de fostul director FBI, Christopher Wray. Aceste modificări în conducere au generat neliniște internă, în special deoarece acești funcționari nu au fost implicați în ancheta penală ce-l vizează pe Donald Trump, care a stârnit furia președintelui.

Aceste schimbări de personal vin în contextul în care sute de agenți FBI, desemnați să investigheze atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA și gestionarea defectuoasă a documentelor clasificate de către Trump, se pregătesc pentru posibilitatea de a fi forțați să plece sau să fie pedepsiți, similar cu ceea ce s-a întâmplat cu mai mulți avocați din cadrul Departamentului de Justiție. Aceste modificări evidențiază rapiditatea cu care noua administrație își îndeplinește promisiunile lui Trump de a riposta împotriva așa-zisei înarmări a FBI.

Unii agenți afirmă că aceste critici contrazic faptul că agenții și supervizorii FBI nu au control asupra sarcinilor care le sunt atribuite. Forța de muncă a FBI tinde să fie conservatoare, iar mulți agenți au avut inițial rețineri în ceea ce privește preluarea cazurilor legate de atacul de la Capitoliu și de Trump, considerând că urmărirea penală era excesivă, conform unor surse cunoscătoare. Anumiți avocați din cadrul Departamentului de Justiție care au coordonat cazurile din 6 ianuarie s-au plâns că agenții au încetinit uneori ritmul de lucru.

Trump șochează din nou: „Biden trimitea prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza”. La ce le folosea, de fapt, Hamas

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here