Casa Albă a oferit asigurări că toate dronele și aparatele zburătoare observate în nord-estul Statelor Unite funcționează în conformitate cu reglementările legale, însă fostul președinte Donald Trump alimentează speculațiile, declarând că „Guvernul știe ce se întâmplă”.
Această afirmație vine în contextul unei creșteri explozive a postărilor și discuțiilor pe rețelele sociale pe tema dronelor misterioase, relatează AFP.
Donald Trump alimentează suspiciunile
„Se întâmplă ceva ciudat. Guvernul știe, armata știe, iar președintele știe, dar dintr-un motiv sau altul, preferă să păstreze suspansul”, a declarat Donald Trump într-o conferință de presă susținută la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida. Declarațiile sale vin pe fondul unor semnalări frecvente ale unor aparate zburătoare neidentificate în regiunile New York și New Jersey.
În urma situației, Trump a anunțat că va renunța să meargă la terenul său de golf din Bedminster, New Jersey, pentru a lua măsuri de precauție. „Dronele sunt foarte aproape de acea zonă”, a precizat fostul președinte, făcând referire la interdicția de survol impusă în respectiva locație.
Răspunsul Casei Albe
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională (NSC) de la Casa Albă, a subliniat că fenomenul este sub control, iar toate aparatele zburătoare detectate în ultima perioadă sunt autorizate. „Există peste un milion de drone care operează legal în Statele Unite, fie pentru activități recreative, fie pentru uz comercial sau operațiuni de menținere a ordinii publice”, a explicat Kirby.
Tot el a precizat că autoritățile nu au detectat „nicio anomalie și niciun risc de securitate” și că multe dintre obiectele observate pot fi confundate cu avioane, elicoptere sau chiar cu stele. „Oamenii se lasă păcăliți de lumini pe cer”, a adăugat Kirby.
Scandalul a escaladat rapid pe rețelele sociale, unde videoclipuri care prezintă lumini neobișnuite pe cer au devenit virale, alimentând speculațiile despre posibile amenințări. Unii politicieni republicani au sugerat, fără dovezi concrete, că dronele ar putea proveni dintr-un stat străin.
Aceste temeri sunt amplificate de un incident petrecut în urmă cu un an și jumătate, când forțele armate americane au doborât un balon despre care Washingtonul susținea că aparținea Chinei și că desfășura operațiuni de spionaj – acuzații pe care Beijingul le-a negat vehement.
În prezent, situația rămâne subiect de dezbatere intensă, iar lipsa unor răspunsuri clare din partea autorităților nu face decât să alimenteze teoriile conspirației. Declarațiile lui Donald Trump pun din nou reflectoarele pe acest subiect sensibil, lăsând în urmă o întrebare la care mulți așteaptă răspunsuri: „Ce se întâmplă, de fapt, pe cerul Americii?”.