Șeful Spitalului Pantelimon din Capitală și-a dat demisia, după solicitarea ministrului Sănătății Alexandru Rafila. Mai mult, după perchezițiile din această dimineață la locuințele celor 4 cadre medicale, care au fost duse la audieri, două dintre doctorițele vizate au fost deja reținute. Potrivit surselor din serviciul omoruri, cadrele medicale sunt cercetate pentru scăderea intenționată a ratei de administrare a noradrenalinei.
Trei persoane au fost reţinute, miercuri, în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Pantelimon. Doi medici sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare, iar o asistentă de mărturie mincinoasă. Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.
„La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. şi P.M., având calitatea de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă «Sf. Pantelimon» Bucureşti”, anunţă, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti
”Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, arată procurorii.
Aceştia relatează că, la data de 26.03.2024, ora 16:45, ”cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”.
”La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, arată procurorii.
Aceştia precizează de asemeena, că s-a dispus urmărirea penală a unei asistente.
”Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată. În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei”, au mai transmis procurorii.
Cele trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.
”În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri”, mai arată procurorii.
Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” din Bucureşti, în dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină. Patru cadre medicale au fost duse la audieri. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, solicită demisia conducerii Spitalului ”Sf. Pantelimon”, ”în urma unor deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice”.
Managerul Spitalului Sf. Pantelimon – Bogdan Socea a declarat că își va depune demisia de onoare, după solicitarea ministrului Sănătății. Între timp două dintre doctorițele care au fost duse astăzi la audieri au fost reținute de polițiști. Totul vine în contextul în care, în această dimineață au avut loc percheziții la locuințele a 4 cadre medicale. Este vorba despre două doctorițe și două asistente de la ATI.
Scandalul a început în primăvara acestui an când, în doar trei zile, peste 20 de pacienți au murit în condiții suspecte. Potrivit surselor, medicii au dat dispoziție ca pacienților de la ATI să le fie scăzută doza de noradrenalină, serul care îi ținea în viață. În loc de 15 sau 20 de miligrame, bolnavii primeau doar 1 miligram. Mai mult, asistentele ar fi refuzat să execute ordinele, așa că medicii ar fi micșorat cantitatea de noradrenalină de unii singuri. Și mai grav este că în unele cazuri medicii ar fi înlocuit substanța cu ser fiziologic, inutil în astfel de cazuri.
Laura Constantinescu, șefa secției de Terapie Intensivă de la acea vreme, spunea că nu erau suficienți bani pentru tratamente sau că medicamentele se furau. De aceea, a preferat să aleagă între tineri și vârstnici.
„Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oarece diferențiere. Eu am propus o chestie de bun simț. Hai să dăm totuși la cei tineri și la ăia cu șanse”, arată o înregistrare făcută publică de o colegă al femeii, care a transmis la vremea respectivă că simțea că era pusă să decidă cine trăiește și cine moare.