O mamă din București trăiește o dramă imensă după ce autoritățile au decis să îi ia copilul în urma unui incident petrecut în cabinetul medicului de familie. Femeia, Alina P., a refuzat să îi ofere telefonul mobil fiului său, ceea ce a declanșat o reacție violentă din partea băiatului. Scena a dus la o serie de evenimente neașteptat de grave, culminând cu separarea forțată a mamei de copilul său. Incidentul de la cabinetul medicului
Alina s-a prezentat la cabinetul medicului de familie cu fiul său. Refuzând să îi dea copilului telefonul mobil, Alina a fost martora unei crize de furie a băiatului, care a început să o lovească și să o muște. Medicul, alarmat de comportamentul agitat al copilului și cunoscând istoricul emoțional al mamei, a decis să contacteze Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6.
Reprezentanții DGASPC au intervenit rapid, luând decizia de a transporta mama și copilul la Spitalul de Psihiatrie Obregia pentru evaluare. După o evaluare sumară, Alina a fost internată împotriva voinței sale, pe motiv că ar putea reprezenta un pericol pentru ea însăși sau pentru alții. În timp ce Alina era internată, fiul ei a fost plasat de urgență într-un sat izolat din județul Ialomița, sub îngrijirea unui asistent maternal. Familia extinsă a Alinei nu a fost informată de această decizie și nu i s-a oferit nici măcar ocazia de a propune o soluție alternativă.
„Mi-au luat copilul, mi l-au sustras. Am cerut în mod explicit să-mi dea voie să merg să-mi pup copilul, care se afla lângă cei de la DGASPC, mi s-a refuzat acest drept de a-l pupa și de a-i spune un cuvânt încurajator, să-i explic situația. Cei de la DGASPC au refuzat și i-au pus mâna la ochi“, a povestit Alina pentru un post TV.
Drama separării forțate
În perioada în care Alina a fost internată, băiatul a fost complet separat de ea, iar după externare, mama a descoperit cu stupoare că nu mai avea niciun drept asupra copilului. I s-a refuzat dreptul de a-și lua rămas-bun sau de a-i oferi un cuvânt de încurajare înainte de separare. Copilul, confuz și speriat, a fost luat de lângă mama sa și dus într-un loc străin, fără pregătire emoțională adecvată.
După externare, Alina și familia sa au făcut toate demersurile legale pentru a recâștiga custodia copilului. Bunicii și mătușa au cerut DGASPC să le fie încredințat copilul, dar au fost informați că băiatul fusese deja plasat și nu li s-a oferit o alternativă. Reporterii care au investigat situația au descoperit că băiatul nu era dus la grădiniță și că nu beneficia de o monitorizare adecvată din partea autorităților locale.
Critici și controverse
DGASPC Sector 6 a refuzat să ofere informații detaliate despre starea copilului și măsurile luate pentru asigurarea dezvoltării sale adecvate, invocând protecția vieții private. Criticii, inclusiv Georgiana Pascu de la Centrul de Resurse Juridice, au subliniat că separarea bruscă a copilului de mama sa reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului și a legislației internaționale privind protecția copilului.
Cazul Alinei Păsărelu evidențiază problemele sistemului de protecție socială din România și ridică întrebări serioase despre modul în care sunt gestionate cazurile de separare a copiilor de familiile lor.