Dulceața de gutui. Un deliciu de care te poți bucura întreaga iarnă. Iată cum se prepară această rețetă. Ingrediente:2 kg Gutui;1 kg Zahar;200 ml Apa rece;1 buc Lamaie zeama de la o lamaie.Mod de preparare:Alegeți gutui bine coapte și evitați folosirea celor necoapte. Spălați bine gutuile până când nu mai prezintă puful caracteristic pe coajă.Cojiți gutuile și tăiați pulpa în cubulețe mici. Pentru a preveni oxidarea, stropiți cubulețele cu zeamă de lămâie și amestecați bine.(Opțional) Dacă doriți o dulceață mai fină, răzuiți gutuile.Într-o cratiță cu fundul gros care nu lipeste, adăugați cubulețele de gutui, apa și zahărul. Amestecați bine și puneti dulceata la fiert la foc mic.În timpul fierberii, se va forma spuma peste dulceata,strângeți spuma formată cu o spumieră și curățați marginile cratiței cu un servetel umed pentru a preveni caramelizarea zahărului.Fierbeți dulceața timp de 20-25 de minute până când aceasta capătă o culoare aurie. Lăsați-o să se răcească până a doua zi.In acest timp cubuletele de gutui vor absorbi zaharul din sirop si se vor confia frumos.A doua zi, se pune din nou dulceata la fiert la foc mic pentru încă 10 minute din momentul in care da in primul clocot. Dulceața este gata atunci când siropul este legat și nu curge ușor de pe lingură.Adăugați, dacă doriți in dulceata, sâmburi de nucă sau scorțișoară.Sterilizați borcanele și capacele în cuptor la 150°C timp de 10 minute. Turnați dulceața fierbinte în borcane, lăsând un spațiu liber de aproximativ 2 degete la buza borcanului. Pentru a nu se sparge borcanele puneti-le pe o tava metalica care va prelua socul termic.Capsati stransi borcanele și așezați-le cu gura în jos, se acopera cu prosoape de bucătărie și se lăsa să se răcească până a doua zi, apoi se pot depozita in camara.Gem de gutui. Rețeta fără zahăr. Ideal pentru diabetici și pentru cine vrea să slăbească
sursa: gustoase.ro