Durerea abdominală intensă, care apare brusc și nu cedează cu analgezice, însoțită de greață și vărsături, uneori chiar și de febră, sunt manifestări clinice care pot fi provocate de pancreatita acută. Această afecțiune implică inflamația acută a pancreasului și a țesuturilor adiacente și este o urgență digestivă care necesită tratament în cel mai scurt timp posibil, pentru a preveni complicațiile. Pentru stabilirea diagnosticului și administrarea tratamentului necesar, este esențială prezentarea rapidă la un compartiment de primiri urgențe. 

În cazul în care medicul suspectează o pancreatită acută, va recomanda anumite analize de laborator și investigații imagistice, pentru stabilirea diagnosticului. Acestea pot include, în funcție de indicație, analize de sânge, ecografie abdominală, tomografie computerizată sau radiografie abdominală, dar și investigații avansate, precum ecoendoscopie sau colangiopancreatografie retrogradă endoscopică.

Ecoendoscopia este o procedură minim invazivă, combină endoscopia digestivă cu ecografia, pentru o vizualizare detaliată a leziunilor pancreasului și căilor biliare. Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică – ERCP – este o metodă care îmbină radiologia și endoscopia, fiind utilizată atât pentru diagnosticul avansat al pancreatitei acute sau cronice, cât și pentru tratamentul minim invaziv al unor afecțiuni precum calculii biliari, care reprezintă una dintre cauzele inflamării pancreasului.

După stabilirea diagnosticului, tratamentul pentru pancreatită acută este administrat rapid, prin medicație analgezică, hidratare intravenoasă și, în funcție de cauza care a provocat afecțiunea, drenaj biliar sau ERCP.

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de evaluarea promptă a urgențelor digestive sau de altă natură. Investigațiile imagistice sunt disponibile nonstop, fiind efectuate cu echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice sau RMN 3 Tesla, iar analizele de laborator sunt realizate la patul bolnavului, prin protocol point-of-care, pentru rezultate rapide.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent 26 de linii de gardă, inclusiv linie de gardă de gastroenterologie, astfel încât pacienții au acces și la consultații de specialitate. Procedurile de ecoendoscopie sau ERCP, atunci când sunt indicate, sunt efectuate în deplină siguranță, cu echipamente de ultimă generație.

Pacienții pot să apeleze Serviciul de ambulanță SANADOR, care dispune de dispecerat propriu (telefon 021.9699) și deține flotă de autospeciale dotate la cele mai înalte standarde, pentru transportul rapid și în siguranță la spital.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here