Căpăceala este stratul de ceară cu care albinele închid celulele fagurelui. Datorită compoziției ei, acest remediu se recomandă în caz de răceală, faringită şi nu numai. 

Când termină ciclul complet de preparare a mierii, albinele acoperă celulele fagurelui cu un strat de ceară. La extracția mierii, apicultorii îndepărtează acest strat cu ajutorul unui cuțit special, iar împreună cu mierea care curge, se formează căpăceala, un produs cunoscut și sub denumirile de „capacele de fagure” sau „descăpăceală”.

Prăjitura cu miere, una dintre cele mai bune rețete de desert. Se prepară rapid, e simplă, dar extrem de delicioasă

Căpăceala conține carbohidrați, ceară, propolis, proteine,  minerale, vitaminele A, B6, B12, D și E, iar pentru că mierea crudă nu este procesată, are în compoziție enzime importante, precum glucozoxidază, care îi conferă proprietăți antimicrobiene și antibacteriene puternice, dar și mai mulți antioxidanți (de 3-4 ori mai mulți decât mierea procesată), precum polifenolii, care protejează organismul de diabet și boli de inimă.

Un elixir cu beneficii numeroase

Starea generală de sănătate poate fi menținută cu ajutorul acestui produs apicol mai puțin cunoscut.

1. Tratează afecțiunile respiratorii – Datorită conținutului de propolis, căpăceala are acțiune antimicrobiană și antibacteriană. Este utilă ca supliment în tratarea faringitei, laringitei și astmului.

Ce este, de fapt, BRAGA? Unde se mai prepară în România?

2. Benefică pentru buna funcționare a sistemului imunitar – Antioxidanții, propolisul și vitaminele din căpăceală îi conferă proprietăți benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Asta înseamnă protecție în plus împotriva răcelilor, risc redus de infecții și boli, mai puține reacții alergice și prelungirea speranței de viață.

Pulberea care ajută la inhibarea celulelor canceroase. Cum să prepari laptele auriu, remediul recomandat de fitoterapeuți

3. Previne cariile – Odată administrat pe cale orală, acest produs ajută la eliminarea bacteriilor care se află pe suprafața dinților și astfel previne apariția cariilor dentare. Căpăceala este benefică pentru persoanele care suferă de parodontoză și boli ale gingiilor. De asemenea, alină simptomele stomatitei, o afecțiune care se caracterizează prin apariția de leziuni în interiorul cavității bucale.

4. Susține activitatea ficatului – Mierea neprocesată îmbunătățește activitatea ficatului, respectiv: metabolizarea substanțelor nutritive, reglarea nivelului de grăsimi în sânge, eliminarea substanțelor toxice, stocarea vitaminelor și mineralelor. În plus, ajută la scăderea simptomelor de boli hepatice, precum: dureri abdominale, balonare și greață.

5. Stimulează sănătatea inimii – Înlocuirea consumului de zahăr cu miere crudă este benefică în reducerea nivelului crescut de colesterol LDL (rău) în sânge, un factor de risc pentru bolile de inimă. De asemenea, antioxidanții din compoziția acestui produs ajută la dilatarea arterelor care duc la inimă, ceea ce crește fluxul sangvin, scade tensiunea arterială și reduce riscul de cheaguri de sânge. În plus, căpăceala scade trigliceridele, care, în exces, pot crește riscul de boli de inimă.

6. Efect antibiotic – Crește capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor dăunătoare. Astfel, este benefică în prevenirea afecțiunilor de stomac precum ulcerul.

Cum se consumă

Căpăceala poate fi consumată atât de copii, cât și de adulți, prin mestecare, până când ceara se topește în gură. Se recomandă timp de cel puțin 14 zile, cu 1 lună pauză. A nu se administra de persoanele alergice la propolis sau alte produse alte stupului!

Sursă text: Click!Sănătate

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here