Președintele Franței lansează un atac fără precedent la adresa premierului israelian Benajamin Netanyahu. Emmanuel Macron a făcut afirmația în Consiliul de Miniștri, în Paris, într-un moment în care Israelul duce o ofensivă terestră împotriva mișcării pro-iraniene Hezbollah, în sudul Libanului, acolo unde se află căștile albastre. Liderul de la Palatul Elysée se referă la votul dat în noiembrie 1947 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite care a aprobat crearea statului Israel. Motiv pentru care, “nu este momentul să trecem peste deciziile ONU”, este de părere președintele francez. 

Recent, premierul Benjamin Netanyahu i-a cerut secretarului general al ONU Antonio Guterres, retragerea căștilor albastre din sudul Libanului. Este vorba de soldații care fac parte din misiunea de pace a ONU – Finul: Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban. Acești militari sunt prezenți aici de ani buni. Este vorba de o forță compusă din mai bine de 10.000 de militari, printre care se numără și soldați europeni – din Franța, Italia și Spania.

Practic, rezoluția numărul 1701 a Consiului de Securitate a ONU afirmă că doar armata libaneză și această misiune de pace a Națiunilor Unite (Finul) poate fi desfășurată în sudul Libanului. Aceeași rezoluție prevede încetarea ostilităților între Israel și Liban. Dar așa cum se poate observa ele au fost reluate, mai exact după ce Hezbollah a ales să susțină Hamas- care se face vinovat de moartea a 1.200 de israelieni, pe 7 octombrie 2023, eveniment care a declanșat bombardamentele din Gaza.

Premierul Benjamin Netanyahu acuză mișcarea Hezbollah că este prezentă în sudul Libanului și că utilizează pozițiile Finul pentru a conduce atacuri împotriva Israelului. În week-end, soldați israelieni au forțat intrarea într-o bază a Finul, care, a adenunțat “încălcări inacceptabile”.

Luni, ministerul francez de Externe a anunțat că nu este de acord cu cererea premierului Benjamin Netanyahu de a fi retrase forțele Finul din sudul Libanului și și-a exprimat susținerea pentru misiunea căștilor albastre aici.

Sâmbătă, președintele Emmanuel Macron își exprimase îngrijorarea cu privire la intensificarea atacurilor israeliene în Liban și a vorbit despre “consecințele dramatice existente pentru civili” și, în același timp, a cerut Hezbollah să “oprească imediat” atacurile duse împotriva Israelului.

De partea sa, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a răspuns președintelui Emmanuel Macron: “Israelul există în urma războiului de independență din 1948 și nu ca urmare a unei decizii ONU”. 

Într-un comunicat, liderul israelian scrie:

Amintesc președintelui Franței: nu rezoluția ONU a fost cea care a stabilit statul Israel, ci, mai degrabă, victoria obținută în războiul de independență cu sângele luptătorilor eroi, dintre care mulți au fost supraviețuitori ai Holocaustului.

În plus, premierul israelian ar fi menționat în cadrul unei discuții telefonice avute cu liderul de la Palatul Elysée că se opune unei încetări unilaterale a focului în Liban pe motiv că nu va schimba cu nimic situația din Liban. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here