O serie de erori și nereguli uriașe se află în spatele trimiterii la muzee din străinătate a tezaurului marilor REGI DACI, din care cele mai importante piese au fost furate în Olanda. Concluziile apar într-un raport al corpului de control al premierului, prezentat de Realitatea Plus.
În document se arată că s-a încălcat legislația, mai precis nu s-a respectat articolul 13 privind funcționarea Muzeului Național, iar instituția nu avea toate avizele necesare pentru a trimite tezaurul în Olanda.
Memorandumul de colaborare între MNIR și Muzeul Drents a fost încheiat fără a fi supus analizei și avizării Consiliului de Administrație, organ cu rol deliberativ. Această omisiune denotă o încălcare gravă a normelor interne și ridică semne de întrebare privind transparența și responsabilitatea conducerii MNIR în gestionarea patrimoniului național.
De asemenea, valoarea obiectelor de patrimoniu nu a mai fost actualizată de 14 ani, deși legea prevede ca această operațiune se face o dată la 10 ani, anunță Realitatea Plus.
Coiful de la Poiana Coțofenești nu a fost reevaluat timp de peste 14 ani, iar două brățări din aur provenind de la Sarmizegetusa Regia nu au fost reevaluate timp de 12 ani. Această omisiune contravine obligației muzeului de a efectua reevaluări la fiecare 10 ani, expunând astfel statul român la riscuri financiare și juridice în cazul unor daune sau furturi.
Citește documentul integral AICI.