Erupțiile cutanate, durerile de cap și inflamația mucoasei nazale pot fi semne ale unei posibile intoleranțe la histamină, un compus prezent în organism care reglează răspunsurile inflamatorii. Mihaela Bilic, medic nutriționist recunoscut pentru expertiza sa în domeniul sănătății și nutriției, a atras atenția asupra importanței înțelegerii și gestionării acestei intoleranțe, care poate afecta calitatea vieții și starea de sănătate a unei persoane.
Erupțiile cutanate, durerile de cap și inflamația mucoasei nazale pot fi simptomele unei intoleranțe la histamină, o substanță care se găsește în anumite alimente și care se formează în corp în timpul proceselor de dezintegrare a histaminei. Aproximativ 1% din populație suferă de intoleranță la histamină, iar această afecțiune poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții.
Mihaela Bilic a explicat în detaliu tot ceea ce ține de această afecțiune:
„Histamina, o intoleranță la modăDupă “epidemia” de intoleranțe la gluten și lactoză, histamina a devenit inamicul sănătății noastre. Haideți să lămurim povestea histaminei!!Ce e histamina?O moleculă prezentă la toate animalele și produsă natural în mai multe organe: peretele gastric (stomac), neuronii din creier, globulele albe din sânge, dar care se găsește și în plămâni și în ficat.Este un neuromediator implicat în fenomenele inflamatorii și alergice, e responsabilă de răspunsul imun, determină constricția bronșiilor, vasodilatație la nivelul pielii, secreție acidă în stomac și stare de trezire în creier.Există histamină în alimente? Apel public către primarul general pentru deblocarea în regim de urgență a procesului de consolidare și refacere a Planșeului Unirii Da, înafară de histamina produsă de organism, toate alimentele fermentate conțin cantități variabile de histamină: brânzeturile, peștele marinat/afumat, murăturile, ciocolata, vinul și berea, drojdia, borșul.Există intoleranță la histamină?In mod normal histamina e distrusă de enzima numită diaminoxidază. Dacă această enzimă e deficitară sau în cazul unui aport alimentar crescut de produse fermentate, poate crește nivelul histaminei în sânge.Ce se întâmplă când există histamină în exces? Apare o reacție de pseudo-alergie alimentară manifestată cu înroșire a feței/pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură, palpitații etc. De precizat că aceste simptome au intensitate variabilă și dispar de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile în care este nevoie de tratament antihistaminic (antialergic).De subliniat faptul că intoleranța la histamină este preponderent o afecțiune genetică (deficit de enzimă diaminoxidază), factorul alimentar fiind incriminat rareori și atunci în asociere cu alți factori declanșatori: efort fizic extrem, stres emoțional, fluctuații hormonale (femeile înainte de ciclul menstrual), boli infecțioase, anumite medicamente etc.Concluzia?Intoleranțele și alergiile alimentare sunt mediate de histamină, dar țin de funcționarea sistemului imun, NU de alimentele consumate! Histamina o secretă și o metabolizează organismul așa cum știe/vrea el, iar aportul alimentar are o importanță minoră- ca și în cazul colesterolului, care e sintetizat de ficat, indiferent dacă mănânci iarbă sau ouă. Înainte să dați vina pe mâncare, faceți “curățenie” în viața voastră, de cele mai multe ori problemele sunt emoționale/sufletești, nu alimentare!!”, a scris medicul nutriționist pe Facebook. Ingredientul din bucătărie care te va ajuta să scapi de muște, țânțari și gândaci. Insectele nu îl suportă