În era digitală, escrocheriile au evoluat și s-au diversificat, țintind vulnerabilitatea utilizatorilor de internet. Una dintre cele mai insidioase metode de fraudă este folosirea numelui și prestigiului instituțiilor de încredere, precum Poșta Română, pentru a atrage victime naive. Aceste escrocherii profită de frica și confuzia oamenilor, prezentând oferte false sau solicitând informații personale sensibile sub pretextul unor servicii legitime.  

Escrocii nu se lasă și inventează noi și noi metode prin care să păcălească oamenii și să le fure banii sau datele personale, iar de data aceasta, noua lor găselniță este să trimită email-uri în numele Poștei Române. 

Sentimentul pe care noua escrocherie se bazează este cel al confuziei. Clienții se trezesc cu un email prin care sunt informați de către „Poșta Română” că  un colet, pe care, vorba vine, trebuiau să îl primească, nu a fost livrat pentru că nu a fost nimeni la adresă pentru a-l ridica.

„A apărut o problemă în timpul procesului de livrareStimate client,Am încercat să livrăm pachetul dumneavoastră pe 29/07/2024, dar nimeni nu a fost disponibil pentru a-l primi. Pachetul a fost returnat la depozitul nostru și livrarea trebuie reprogramată.

Număr comandă: 111962998804Click aici pentru a actualiza

Notă: Dacă nimeni nu este disponibil pentru a primi pachetul după două sau trei încercări, acesta poate fi returnat expeditorului.” este mesajul escrocilor.

În cadrul mesajului apare butonul „Click aici pentru a actualiza” un buton pe care nimeni nu trebuie să îl apese. Aceasta este greșeala pe care trebuie să o evităm cu orice preț, întrucât ne va duce direct în serverele escrocilor.

Pentru a se asigura că păstrează tonul corporatist, mesajul escrocilor se încheie cu: 

„Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați.Vă mulțumim pentru încredere!

Poșta Română”

Iar pentru a părea și mai credibili, escrocii au pus sub mesaj si:

„© 2024 Poșta Română Toate drepturile rezervate.”

Detaliul care îi dă de gol

Cu toate acestea, experții in securitate ne sfătuiesc să verificăm adresa de email de pe care a fost transmis mesajul. Aceasta se poate face simplu, plasând cursorul deasupra numelui expeditorului, fără a da click. Odată plasat cursorul, serviciul de mail ne va arăta adevărata adresă de pe care a fost trimis mesajul, de fapt. În acest caz, numele expeditorului este „Poșta Română”, însă la adresă ne va apărea, de fapt, una întortocheată din Germania.

Ce metode de manipulare folosea Alfred Bulai pentru a atrage studentele. Un fost student al sociologului a dat cărțile pe față

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here