Cu o lună și un pic până la susținerea probelor din cadrul examenului de Evaluare Națională 2024, Ministerul Educației vine cu o modificare. Anunțul l-a făcut chiar Ligia Deca, titulara portofoliului de la Educație, care spune că „încearcă” o modificare a platformei digitale prin care sunt corectate lucrările elevilor la EN. Măsura vine după ce la simulare profesorii au semnalat nenumărate greșeli de tipul: două note diferite acordate de către cei doi corectori la același subiect grilă.
„Pentru subiectul grilelor (…) încercăm acum să facem o modificare în platformă, după ce am văzut care au fost situațiile care au apărut la simulare, în așa fel încât atunci când doi profesori corectori pe o grilă introduc răspunsuri diferite (…) să se întoarcă lucrările la aceiași corectori, cu rugămintea să se mai uite o dată, să nu fie o eroare umană de introducere a datelor în platformă”, a declarat, marți, Ligia Deca, într-o conferință la Slobozia, potrivit Edupedu.ro.
Ce elevi se pot înscrie la LICEU fără să susțină examenul de Evaluare Națională
Nu este clar ce se întâmplă dacă cei doi profesori corectori care punctează diferit aceeași grilă nu răspund „rugăminții” platformei de a revedea notarea sau decid pur și simplu să își mențină notele diferite. Potrivit practicii aplicate de numeroase facultăți la examenele grilă, studenții sunt invitați să rescrie pe foaia de examen răspunsul corect (să scrie de mână pe foaie A, de exemplu, și să-l încercuiască), dacă au încercuit greșit două sau mai multe variante de răspuns și le-au tăiat pe toate cu o bară oblică, până s-au hotărât asupra răspunsului final.
Simulare Evaluare Naţională 2024. Ce subiecte s-au dat la matematică?
Anunțul ministrului Deca vine la o zi după ce Edupedu.ro a semnalat că Ministerul Educației organizează Evaluarea Națională cu aceeași greșeală identificată la simulare: profesorii evaluatori vor putea acorda note diferite la subiectele grilă, după cum reiese dintr-un răspuns oficial trimis la solicitarea redacției de către instituția condusă de Ligia Deca. Paradoxal, același ministru declara acum două săptămâni: „De aceea am utilizat oportunitatea simulărilor, tocmai pentru a testa sistemul și pentru a aduce toate îmbunătățirile necesare“.
Potrivit surselor Edupedu.ro, ministrul educației și secretarii de stat responsabili cu preuniversitarul știau de existența acestei probleme încă din vară, înainte de semnarea metodologiei cu regulile de examen pentru anul acesta. Platforma de corectare digitizată a lucrărilor la Evaluarea Națională a fost pilotată doi ani de Ministerul Educației, în 2022 și 2023, cu aceleași reguli care acceptă note diferite la aceeași grilă. Cu toate că știau de greșelile permise prin metodologie, nu au modificat regulile de funcționare a platformei la Evaluarea Națională 2024.
Evaluarea Națională 2024 are loc în perioada 25-28 iunie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial luni după-amiază, 4 septembrie. Proba la Limba română se va desfășura pe 25 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 27 iunie.
Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 14 iunie 2024. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 11 – 14 iunie. Primele rezultate s-ar afișa pe 3 iulie, iar cele finale, de după contestații, pe 9 iulie 2024.
Calendarul Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2024:
11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor