Autoritățile moldovene au declarat că alegerile au fost umbrite de o schemă masivă de amestec electoral legată de Rusia, menită să învingă tabăra pro-europeană. Șefii Poliției din Republica Moldova au prezentat schema prin care omul de afaceri pro-rus Ilan Șor a direcționat 39 de milioane de dolari pentru mituire și schimbarea opțiunii electorale a cetățenilor moldoveni, la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, desfășurate duminica trecută. 

Șeful poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a declarat joi, în cadrul unei ședințe de informare, că Șor a folosit banca Promsvyazbank din Rusia pentru a transfera 24 de milioane de dolari în octombrie, pe lângă cele 15 milioane de dolari direcționate în septembrie, pentru a plăti alegătorii, potrivit Reuters, informează Mediafax.

Cernăuțeanu a declarat că poliția a blocat 97 de roboți înainte de vot, care le explicau oamenilor cum să utilizeze aplicația bancară Promsvyazbank ca să obțină banii de la Ilan Șor.

În timpul campaniei electorale, Șor s-a oferit deschis să plătească moldoveni pentru a-i convinge pe alții să voteze „nu” la referendum și să susțină un anumit candidat, pe care nu l-a numit public. El a lansat un bot pe platforma de mesagerie Telegram pentru acest mijloc.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here