Iuri Cecan, cetățean moldovean, este un personaj controversat în Moldova, Ucraina și România. Apropiat al lui Plahotniuc, în vremurile când acesta făcea lega în Moldova, ar fi implicat în toate afacerile penale din Moldova, având legătură chiar și cu fuga lui Plahotniuc din Moldova.
Potrivit presei, Iuri Cecan a fost acuzat de spălare de bani, trafic de influență și devalizarea unor companii de stat.
Odată cu fuga lui Vladimir Plahotniuc din Moldova, Iuri Cecan a fugit în România unde, spun surse, ar fi spălat bani împreună cu fosta soție, folosindu-se de banii lui Plahotniuc. Acesta ar fi fost, de altfel, anchetat de oficiul pentru spălarea banilor.
În acea perioadă a intrat în scenă generalul Florian Coldea, potrivit presei. Acesta l-a cunoscut pe Cecan prin intermediul lui Vladimir Andronachi, alt moldovean fugit pe atunci în România.
De atunci, Florian Coldea l-a ajutat în activitățile infracționale din România și pentru a-și ascunde urmele.
Deși autoritățile din Chișinău au deschise anchete penale pe numele lui Cecan, acesta a fost ajutat de gruparea Coldea sa își piardă urma în România.
Iuri Cecan a divorțat și și-a lăsat soția pentru o ucraineancă, pe numele său Daria, în ale cărei conturi, notează presa, ar fi ajuns sume mari de bani furați din Moldova. Cecan ar avea cu aceasta doi copii. Iuri și Daria au locuit în cartierul Stejarii și, ulterior, la recomandarea lui Coldea, cei doi mutându-se în ansamblul Residence Pipera, lângă casa lui Coldea. Conduce autoturisme de lux, ca toată gașca din Moldova pripășită în România, mai notează presa.
Odată cu începerea războiului din Ucraina, a început să facă afaceri ilegale cu aceștia.
S-a înfrățit cu Alexandru Maximov, un individ care se recomanda a fi reprezentantul căilor ferate ucrainiene – Ukrzaliznîția (UZ) și împreună au creeat un grup infracțional organizat, alături de ei aderând la acest grup din partea română Apostolache Daniel, șeful CFR MARFĂ, Vasile Albulescu, prieten apropiat de-al lui Sorin Grindeanu și, din partea Ucrainei, Vjaceslav Eremina (director adjunct UZ) și Murahovschii D (șef UZ).
Potrivit presei, oficiali din CFR și UZ îi indicau pe Albilescu, Cecan și Maximov ca fiind cei care puteau să rezolve în regim de urgență transportul și transbordarea România-Moldova-Ucraina. Aceștia ar fi creat firme – case de expediții în Bulgaria și Ucraina (INITIATIVE TRANS LOGISTIC LTD ) și, din ce câștigau, plăteau șpăgi către oficialii români și ucrainieni.
Totodată, aceștia ar fi pus prețuri preferențiale în dauna statului român și a statului ucrainean, în condițiile în care companiile de transport sunt în pierderi mari.
În Ucraina, aceste personaje sunt anchetate de NABU (Parchetul Anticorupție Ucraina).
Totodată, mai spune presa, Cecan, săgeata lui Coldea, este suspect într-un dosar al autorităților din Franța, care au operat și arestări la Chișinău. În speță, Cecan, dirijat de Coldea, căra șpăgi de la infractori urmăriți de INTERPOL către autoritățile din Moldova, pentru ca aceștia să îi scoată din urmărire din calculatoare.