Serviciile de informații și-a extins puterea economică în mai multe domenii: agricultură, construcții, IT și servicii petroliere. Fostul ofițer de informații, Daniel Dragomir, spunea în 2017 că Florian Coldea își construise propriul SRL cu ajutorul informațiilor la care avea acces. 

Daniel Dragomir susținea că firmele protejate de sistem care au câștigat pe bandă rulantă licitații publice sunt SIVECO, grupul Asesoft, Teamnet, Oscar Downstream, Danco Pro, Aedificia Carpaţi, Grup Servicii Petroliere, Hexi Pharma, Medicare Technics, TCE 3 Brazi – Insula Mare a Brăilei.

Una dintre firmele protejate de Florian Coldea este Aedificia Carpați, condusă de omul de afaceri Petre Badea. Milionarul care se ocupă de restaurarea monumentelor istorice din Capitală a câștigat, în ultimii 7 ani, 92 de contracte cu o valoare de aproape 40 de milioane de euro. Cel mai mare contract din ultimii ani este cel de restaurare a Cazinoului din Constanța, ce are o valoare de peste 10 milioane de euro, potrivit Realitatea Plus. 

COMPANIA LUI BADEA, ABONATĂ LA CONTRACTE

Compania lui Petre Badea a primit în decembrie 2016 un contract de la SRI prin atribuire directă pentru a moderniza sediul instituției din Voluntari. Valoarea contractului a fost de 8,65 milioane de lei fără TVA.

O a doua instituție extrem de generoasă cu Aedificia Carpați este Banca Națională a României. În perioada 2008 – 2017, banca centrală a încheiat, prin licitații sau negociere directă, cu societatea lui Petre Badea unsprezece contracte, în valoare totală de peste 47 de milioane de euro. Lucrările contractate de BNR variază de la reparații ale sediului din strada Lipscani nr. 25, reparații și igienizare la arena centrală de tenis din București, la executarea unui pasaj de legătură între sediile Băncii Naționale din strada Doamnei și strada Lipscani.

10 contracte în valoare de peste 230 de milioane de euro a primit firma lui Petre Badea de la Ministerul Culturii, între 2009 și 2017. Aedificia s-a ocupat de restaurarea muzeelor și a Bibliotecii Naționale. Unul dintre contractele bănoase este cel de restaurare a Palatului Regal. Aedificia Carpati a încheiat un contract de 16 milioane de euro pentru renovarea corpului central al Muzeului National de Arta al Romaniei.

Firma, controlată de Petre Badea, a primit în perioada 2007-2015 lucrări de la stat în valoare de 338,55 milioane de euro. Aedificia a fost implicată în construcţia unora dintre cele mai importante clădiri din Capitală: Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Teatrul Național, Ateneul Român.

DNA A DESCHIS UN DOSAR, DAR NU S-A ÎNTÂMPLAT NIMIC

Badea a fost anchetat de DNA într-un dosar de corupție. Procurorii anticorupție au avut mari probleme în întocmirea rechizitoriului pe numele lui Petre Badea. Potrivit documentelor, afaceristul ar fi cumpărat influența fostului senator UDMR, Attila Verestoy. Aceste fapte ar data din perioada 2010 – 2012.

În februarie 2022, Curtea de Apel București a restituit din nou la DNA dosarul lui Petre Badea și a firmei Aedificia pentru mai multe neregularități ale rechizitoriului. Primul rechizitoriu DNA în acest dosar a fost făcut în noiembrie 2018.

Curtea de Apel București a restituit pentru prima dată la DNA dosarul Aedificia Carpați în noiembrie 2019. Au fost eliminate din dosar mai multe probe despre care s-a considerat a fi administrate ilegal. În 2020 DNA a retrimis dosarul în instanță, iar la finalul anului 2021 Curtea de Apel București a admis excepțiile invocate de Petre Badea și Aedificia Carpați cu privire la nelegalitatea efectuării urmăririi penale pentru acuzația de cumpărare de influență.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here