Fondul de rezervă reprezintă o categorie specială a bugetului/un fond de economii special pentru acele cheltuieli relativ semnificative, dar nu tocmai regulate.  

În această categorie poate fi inclusă o vacanță la care visezi, o asigurare necesară sau întreținerea/schimbarea mașinii tale. Practic, economisești în mod constant o anumită suma de bani pentru un obiectiv pe care îl ai, astfel încât să eviți să fii luată prin surprindere atunci când vine vara și îți dorești să pleci în concediu. Astfel, anticipezi situații și previi că aceste cheltuieli să îți afecteze în mod semnificativ bugetul.

Cum îți poți crea un fond de rezervă?

În primul rând, fă-ți o lista cu acele cheltuieli neregulate pe care le-ai putea anticipa pe parcursul unui an (din nou, vacanță este un bun exemplu). Stabilește o suma rezonabilă pe care ești dispusă să o aloci pentru aceste cheltuieli.

Gândește-te cât de des vei avea nevoie de aceste sume. De exemplu, dacă este vorba despre o suma pe care o achiți anual, împarte suma totală la 12, astfel încât să stabilești cât trebuie să strângi lunar pentru obiectivul tău. Așa îți realizezi un “program” de contribuții.

 

Nu uită să-ți deschizi un cont separat pentru acest fond de rezervă (sau chiar mai multe conturi dacă vrei să separi obiectivele/economiile pe care le faci). Astfel, vei putea ține cont de cât de mult ai reuși să economisești și nu vei recurge la acei bani decât atunci când trebuie să-ți îndeplinești obiectivul/să achiți respectivă suma. Asigura-te că este un cont pe care îl poți accesa cu ușurință atunci când ai nevoie de el.

Poți, de asemenea, să-ți automatizezi plata pentru acel cont separat, astfel încât banii din contul tău principal să fie redirecționați către fondul de rezervă, fără că tu să depui niciun efort în acest sens. Te “obligi” să economisești în mod constant acei bani, ceea ce pentru mine funcționează perfect, deoarece nu-mi găsesc diverse scuze. Banii sunt deja acolo, totul devenind o cheltuiala “obligatorie”.

 Folosește-te de bani numai când este necesar

Folosește-te de aceste fonduri doar atunci când ajungi să-ți îndeplinești obiectivul, nu atunci când ai găsit o nouă rochie deosebită în magazine. Fii disciplinată și lucrează pentru ceea ce îți dorești.

De asemenea, asigura-te că îți reînnoiești fondul după ce ai realizat cheltuiala, astfel încât să dispui întotdeauna de un anumit buget pentru o cheltuiala de o asemenea natură.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here