România se pregătește pentru o răcire bruscă a vremii, cu scăderi semnificative de temperatură de la o zi la alta. Meteorologii anunță diferențe de temperatură de până la 18 grade în doar 24 de ore, iar la munte sunt așteptate primele ninsori ale sezonului. Evoluția temperaturilor în următoarele zile:

De sâmbătă până duminică, temperaturile vor scădea drastic în mai multe orașe din țară:

Alba Iulia: de la 32°C la 17°CCraiova: de la 32°C la 18°CSibiu: de la 31°C la 17°CRâmnicu Vâlcea: de la 31°C la 19°CTârgu Mureș: de la 30°C la 16°CBaia Mare: de la 30°C la 15°CCluj-Napoca: de la 30°C la 14°CReșița: de la 30°C la 17°CTimișoara: de la 30°C la 18°CBrașov: de la 30°C la 18°C

Această schimbare bruscă aduce și un val de precipitații, însoțit de avertizări meteorologice de cod galben și portocaliu.

Avertizări de ploi și intensificări ale vântului

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat că sunt în vigoare avertizări de cod galben și portocaliu pentru mai multe zone din țară. Vârful activității ciclonice este așteptat la finalul săptămânii și la începutul săptămânii viitoare, cu avertizarea de cod portocaliu începând de duminică, ora 10:00, și valabilă până luni, ora 12:00.

Codul portocaliu vizează 21 de județe din sudul și estul țării, inclusiv București, nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și Carpații Meridionali și Orientali. În aceste regiuni se vor înregistra ploi torențiale cu acumulări între 50 și 90 l/mp, iar izolat, chiar peste 100 l/mp. Restul țării se află sub cod galben, unde cantitățile de apă vor depăși local 25-40 l/mp, iar în unele locuri chiar 50 l/mp.

Vântul va sufla cu intensitate, cu rafale între 45 și 65 km/h, iar în Moldova și estul Munteniei, acestea pot depăși 70 km/h.

Scădere drastică a temperaturilor și primele ninsori la munte

Duminică, temperaturile vor scădea brusc în toată țara, comparativ cu zilele anterioare. Dacă sâmbătă maximele vor fi între 25 și 32°C, duminică valorile vor scădea la 13°C în regiunile intracarpatice, iar în sud-estul Munteniei și sud-vestul Dobrogei temperaturile nu vor depăși 26-27°C. Luni, răcirea va continua în vestul țării, unde maximele vor fi cuprinse între 11 și 20°C.

La altitudini mai mari de 1700 de metri, în special în Carpații Orientali, este posibil să apară primele precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Meteorologii vor actualiza constant avertizările, în funcție de evoluția fenomenelor meteo, iar duminică dimineață va fi emisă o nouă actualizare generală.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here