În bătălia dură cu statul român pentru daune de peste șase miliarde de dolari pentru Roșia Montană, Gabriel Resources a apelat inclusiv la reputați profesori români de drept. Spre exemplu, profesorul Corneliu Bîrsan, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, a primit o sumă mare de bani pentru a emite opinii împotriva României. Nu a fost, însă, singurul.
Într-un document depus la Tribunalul Arbitral al Băncii Mondiale de la Washington, Gabriel Resources menționează numele a patru dintre renumiți profesori români de drept: Corneliu Bîrsan, Lucian Mihai, Ovidiu Podaru și Ioan Schiau.
Aceștia, precum și alții implicați, au beneficiat de onorarii de aproape 374.000 de dolari. Opiniile juridice au fost folosite de Gabriel Resources în arbitrajul de la Washington împotriva statului român.
Corneliu Bîrsan – fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și fost judecător CEDO din partea României – este, însă, cel mai sonor nume.
Soția acestuia, Gabriela Bîrsan, de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost acuzată de DNA de corupție, însă achitată definitiv în 2018. După decizia de achitare, judecătoarea Bîrsan a obținut și ștergerea comunicatelor DNA cu referire la cazul său de pe site-ul instituției.
Judecătorul Corneliu Bîrsan a fost nevoit să renunțe la funcția de la CEDO în urma declanșării anchetei DNA împotriva soției sale.
Gabriela Bîrsan, împreună cu judecătoarea Iuliana Pușoiu au fost acuzate de DNA că ar fi primit diverse cadouri ca să favorizeze în procese firmele omului de afaceri Gabriel Chiriac.
Afaceristul i-ar fi plătit judecătoarei Pușoiu chiar și o excursie în Malaezia și o petrecere la Marriott. În același timp, judecătoarei Bîrsan i-ar fi plătit bilete de avion până în Stuttgart, o petrecere la extravagantul Moulin Rouge, o geantă de lux, pantofi și ar fi pus la dispoziția fiului ei apartamentul lui din Paris, timp de două luni.
În schimb, judecătoarea Bârsan l-ar fi favorizat în procese ceea ce a condus, de exemplu, la faptul că una dintre firmele omului de afaceri nu a mai fost nevoită să plătească către ANAF taxe de aproape 1,3 milioane de lei.