Pretenția PSD de a face Suceava „great again”, adică „din nou măreață”, după câștigarea alegerilor în județ înseamnă de fapt plonjarea Sucevei în sărăcie, corupție și neputință.
Gafa premierului Ciolacu, care a purtat un tricou sugestiv, raportându-se arogant la faptul că PSD a câștigat județul Suceava, a reamintit și presei și sucevenilor, de fapt, despre cât de așa zis măreață era această regiune în vremea lui Gavril Mârza.
Sucevenii se tem că se vor întoarce vremurile triste în care județul a fost condus de baronul PSD Gavril Mîrza, care a patronat timp de 12 ani – din 1996 până în 2008 – o rețea de corupție care a distrus Suceava.
Mîrza, fostul șef pesedist al Sucevei, a fost urmărit penal de DNA în perioada ultimului său mandat la Consiliul Județean pentru un credit de 86 de milioane de euro, garantat din fonduri guvernamentale și care s-a „topit” prin proastă utilizare la nivelul județului.
„Armonia” corupției la PSD
Un alt caz răsunător de corupție din perioada pesedistă a județului – caz supranumit de presa locală „Dosarul Armonia” – a fost legat de campania electorală a PSD din 2004.
Gavril Mîrza împreună cu Ioan Stan (fost și actual parlamentar PSD de Suceava) au forțat mai multe firme private să sponsorizeze campaniile electorale ale partidului prin intermediul unui ONG local numit „Armonia”. Banii firmelor private au mers indirect la partid, dar și în buzunarele personale ale șefilor PSD Suceava. În mod evident, un astfel de mediu de afaceri care e subordonat politic nu putea genera dezvoltare în județ.
Dezvoltarea Sucevei a demarat puternic în 2016, iar PIB-ul județului, cu liberalii la conducere, s-a dublat în mai puțin de un deceniu.
După ce sucevenii l-au respins pe Mîrza, Suceava a intrat încet-încet pe drumul dezvoltării. În mandatele lui Gheorghe Flutur din perioada 2016-2024, județul Suceava aproape și-a dublat produsul intern brut pe cap de locuitor, care a ajuns anul trecut la 9.400 euro.
De asemenea, ultimii ani au însemnat peste 400 de milioane de euro fonduri europene atrase în județ, bani care au fost investiți în sănătate (de exemplu construirea unui nou spital de copii, renovarea Spitalului Județean de Urgență, digitalizare), modernizarea Aeroportului Internațional Suceava, reabilitarea infrastructurii rutiere. De asemenea, prin efortul liberalilor au fost realizate centurile ocolitoare pentru municipiile Suceava și Rădăuți.