Controverse uriașe după anunțul provocator al ambasadorului Federației Ruse în România, care a anunțat că va veni la Iași, la Cimitirul Eternitatea, pe data de 23 august, pentru o așa-zisă comemorare a eliberării Iașului și României de naziști. Acțiunea este definită drept o „propagandă tipic rusească” de către un istoric ieșean.
Ambasadorul Federației Ruse în România, Vladimir Gheorghievici Lipaev, a anunțat că va veni la Iași, la Cimitirul Eternitatea, pe data de 23 august, „pentru a depune o coroană la mormântul eroilor care au eliberat Iașul și România de Naziști”.
Conf. univ. dr. Claudiu Topor de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” a declarat, pentru Ziarul de Iași, că un astfel de gest nu reprezintă altceva decât “un act de propagandă tipic rusească, s-au mai făcut asemenea gesturi politice și în anii anteriori, când URSS avea influență mai puternică în părțile unde trăim noi. Este o provocare, pentru că noi ar trebui să răspundem cu ceea ce știm că reprezintă adevărul istoric. Ei nu au eliberat pe nimeni, nu sunt eliberatorii noștri. Este doar propaganda sovietică. pentru „Ziarul de Iași”.
Chiar dacă această acțiune este caracterizată de istoricul ieșean drept un „act de sfidare, de propagandă de tip sovietic”, acesta a spus că nu ar fi o surpriză ca la evenimentul pregătit de Ambasada Federației Ruse în România să reacționeze pozitiv o parte din elita intelectuală, politicieni români sau alte persoane publice.
Istoricul a precizat că în momentul în care armatele române au întrerupt cooperarea militară cu Germania, România nu a ieșit pur și simplu din război, ci a luptat împotriva germanilor care s-au purtat ca ocupanți ai țării noastre. Astfel, soldații Armatei Roșii sovietice au venit peste o țară românească eliberată de armate românești.