Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai reputați specialiști în seismologie din România, oferă o perspectivă interesantă asupra situației actuale a cartierelor din București în ceea ce privește siguranța seismică. Într-un context în care preocuparea pentru stabilitatea structurilor locative este tot mai accentuată, Mărmureanu evidențiază o serie de cartiere care se remarcă prin rezistența lor în fața unui eventual cutremur major.
Încă de la începutul anului, România a fost martoră a unei activități seismice remarcabile. Desi cutremurele au avut o intensitate redusă, acestea au fost surprinzător de frecvente, depășind ritmul obișnuit. Dispunând de perspectiva sa privilegiată în domeniul seismologiei, Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre această activitate seismică și a dezvăluit momentul în care crede că ar putea avea loc evenimente seismice majore.
”Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol.
Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a spus Gheorghe Mărmureanu pentru playtech.
Cartierele mai sigure din București, în cazul unui cutremur major
Profesorul Gheorghe Mărmureanu a considerat important să ofere informații referitoare la cartierele din București care beneficiază de o mai mare siguranță în eventualitatea unui seism de mare intensitate.
”Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă.
Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură. Experții trebuie să verifice din nou.
Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”, a mai spus fostul director al Institutului Național pentru Fizica Pământului.