Medicii semnalează în aceste zile o creștere a numărului de toxiinfecții alimentare mai ales în rândul copiilor. Îmbolnăvirile apar, ca în fiecare an, mai ales în perioada concediilor la mare și la munte, acolo unde românii consumă alimente, multe dintre ele, infestate cu bacterii. Vara, salmonella este cea care face adevărate ravagii.
Letargie, febră, diaree, dureri abdominale și stări de vomă sunt simptome care ar trebui să te trimită cu copilul direct la medic. Nu este timp de pierdut, căci deshidratarea ar putea avea efecte dintre cele mai periculoase.
Unitatea de primiri Urgențe a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandru Rusescu” din Capitală este asaltată de părinți cu copii afectați de boli digestive.
Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău dacă mănânci pepenele verde cu tot cu sâmburi
„N-au venit părinţii doar să afle dacă pot pleca liniştiţi în concediu, ci pentru că într-adevăr copiii aveau tonus muscular foarte scăzut, extrem de moi, somnolenţă marcată, sugarii care nu se mai trezeau să sugă, stare generală de rău nedefinită, copii mai mari, preşcolari, pe care-i întrebam dacă-i supără ceva: Mi-e lăău şi atât”, a precizat prof. Dr. Mihai Craiu, medic primar boli infecţioase.
„Trebuie consultați toți copiii care au semne de deshidratare și care au diaree cu sânge, dureri abdominale intense sau vărsături de culoare galben-verzui. Până ajungem la medic ar fi bine să încercăm să dăm (câte puțin, cu lingurița sau cu seringa, 5-10 ml odată) soluții de rehidratare”, a mai precizat medicul.
Bolile digestive apar ce mai adesea, în timpul vacanțelor și a concediilor de vară. „Cea mai severă formă este cea care nu îi mai permite să iasă din camera de hotel, îi este atât de rău și are atât de multe scaune. Asta este o formă severă sau are scaune hemoragice, (n.r. problemă) care trebuie adresată spitalului acolo unde se află”, spune Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş Bucureşti.
Motivul uluitor pentru care NU trebuie să mai mănânci niciodată pepene cu PÂINE
„Mâncarea junk food, cea care se vinde stradal, pe care o consumăm mai ales în vacanță, este atractivă, miroase frumos, ne face poftă. Dacă ești adult, te mai poți opri, însă un copil nu se poate abține și cere. Iar părinții îi cumpără. Însă nu toți comercianții respectă regulile de igienă”, a declarat, pentru adevarul, medicul de familie Mihai Mara. „Sunt multe alimente care sunt ținute în soare, la temperaturi ridicate, manipulate fără mănuși de protecție, nu sunt acoperite și se pun pe ele muștele. Dacă vezi un porumb fiert, plin de muște, cumperi copilului? Să știți că mulți o fac!”, ne-a mai spus dr. Mihai Mara.
Medicul atenționează că nu numai alimentele precum carnea, laptele, brânzeturile, ouăle sunt periculoase, ci și fructele și legumele nespălate.
„Mulți încă nu știu că pepenele, de exemplu, înainte de a fi tăiat, se spală foarte bine. Dacă nu, lama cuțitului care atinge coaja plină de bacterii contaminează miezul. Și la cabinet la noi când mai vine câte un pacient cu probleme digestive îl întreb dacă a mâncat pepene. Dacă spune da, următoarea întrebare este dacă l-a spălat înainte. Răspunsul este nu, de cele mai multe ori. Păi ce, eu mănânc coaja? îmi răspund oamenii”, mai spune acesta.