Tradițiile culinare din Banat sunt renumite în întreaga țară și datorită influențelor sârbești, ungurești și nemțești. Celor care nu sunt din zonă le dau bătăi de cap denumiri precum “ujina”, “uiagă”, “deț” sau “doruceac”, după cum denotă o postare devenită virală pe rețelele de socializare.
O postare pe pagina “Banatul de altădată” a provocat numeroase comentarii admirative și pofticioase, dar și curiozitate legată de ingredientele înșiruite de autori.
La solicitarea dintr-un comentariu de a traduce denumirile, autorii au venit cu o serie de lămuri .
Uiagă este sticlă, “deț” unitatea de măsură, de regulă de 50 ml de băutură spirtoasă, echivalent cu cinzeaca românească, iar ujina este un fel de gustare între mese, de obicei pe la 11:00 …
Un alt comentator a precizat că “ujina” sârbească este preluată din maghiară, in timp ce despre deț, DEX indică originea germană.