Cafeaua din oraş devine tot mai scumpă, potrivit analiştilor financiari specializaţi pe piaţa de capital şi bursele de mărfuri. În România, preţul mediu al unei cafele este de 2 dolari, în Italia aceeaşi ceaşcă de cafea costă undeva la 1,5 dolari, iar în Spania costă 1,9 dolari.  Românii beau cafea mai scumpă decât spaniolii sau italienii

La o cafenea din Bucureşti, un cappuccino costă 16 lei, un espresso se vinde cu 10 lei, iar un caffe latte costă 18 lei. Românii, de altfel, beau cafea mai scumpă decât italienii sau spaniolii.  În timp ce la noi în ţară o ceaşcă de cafea se vinde în medie cu 2 dolari, în Italia aceeaşi ceaşcă de cafea costă undeva la 1,5 dolari, iar în Spania costă 1,9 dolari. Se întâmplă acest lucru din cauză că au crescut preţurile pe fondul inflaţiei, dar şi cafeaua pe care o importăm este mai scumpă.

1000 de cafenele deschise 

Cu toate acestea, cafenelele nu duc lipsă de clienţi. Sunt din ce în ce mai mulţi români care preferă să vină la cafenea pentru a savura o cafea şi nu îşi mai pregătesc cafeaua acasă. Se vede acest lucru şi prin prisma numărului de clienţi care vin – sunt din ce în ce mai mulţi. Se înmulţesc şi cafenelele: am ajuns la aproximativ 1000 de cafenele deschise.

Unde bei cea mai scumpă cafea 

Cea mai scumpă ceaşcă de cafea din lume poate fi găsită în Copenhaga, Danemarca, unde un cappuccino costă, în medie, 5,01 lire sterline. La polul opus, cea mai ieftină ceaşcă de cafea din lume poate fi băută în Antananarivo, Madagascar, unde o ceaşcă de cafea costă aproximativ 81 de pence (0,81 lire sterline).

Prețurile cafelei au tot crescut 

Potrivit analiştilor, preţurile cafelei vor rămâne volatile până la sfârşitul anului 2024 din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a lipsei transportului maritim şi a reglementărilor de mediu mai stricte. Unii specialişti se aşteaptă la o ameliorare anul viitor, dar schimbările climatice şi alţi factori ar putea crea premisele pentru o majorare pe termen lung a costurilor.

Preţurile cafelei au crescut vertiginos în ultimele luni, contractele futures de la Londra pentru boabele de robusta atingând un maxim istoric în iulie. Robusta continuă să se tranzacţioneze la peste 4.000 de dolari pe tonă, în timp ce contractele futures de la New York pentru boabele de arabica depăşesc 2 dolari pe livră în această lună.

Sursă text: Click.ro

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here