Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis reabilitarea judecătorească a fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi. Decizia nu este însă definitivă, dar dacă va deveni, atunci condamnarea va fi ștearsă din cazierul judiciar al fostului ministru al Tineretului și Sportului. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, marți, cererea de reabilitare judecătorească formulată de Monica Iacob Ridzi.

Decizia nu este însă definitivă. Dacă hotărârea instanței supreme va rămâne definitivă, fostului ministru îi va fi șters cazierul judiciar.

„Dispune reabilitarea judecătorească a persoanei condamnate Iacob Ridzi Monica Maria cu privire la condamnarea de 5 (cinci) ani de închisoare dispusă prin sentinţa penală nr.73 din 27 ianuarie 2014 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr.3721/1/2011, definitivă prin decizia penală nr. 24 din 16 februarie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2616/1/2014. După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se vor efectua mențiuni corespunzătoare pe ambele exemplare ale hotărârii judecătorești prin care s-a pronunțat condamnarea pentru care s-a dispus reabilitarea. Încetează decăderile, interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare”, arată Instanța Supremă în minuta deciziei.

Soţul Monicăi Iacob Ridzi, prima reacţie după ce Iohannis a respins graţierea soţiei sale

Monica Iacob Ridzi a fost eliberată condiționat, în noiembrie 2017, după ce a executat 2 ani şi opt luni din pedeapsa de 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în celebrul dosar 2 Mai privind manifestările organizate în anul 2009, de Ziua Națională a Tineretului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 17 martie — 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, a hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În aceșași dosar, fostul consilier în minister Daniela Popa a primit doi ani de închisoare cu suspendare. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here