Ministrul de Finanțe a propus o ajustare pe o perioadă de 7 ani, pentru ca România să își rezolve problemele de deficit.
După discuțiile cu omologii din UE despre deficitul bugetar, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a propus o strategie ca România să-și echilibreze problemele de deficit după o ajustare necesară de 7 ani. Ministrul susține că astfel se vor evita creșteri de taxe și impozite, dar și că nu vor avea loc tăieri drastice.
Comisia Europeană urmează să propună recomandări pentru ca România și celelalte state aflate în această situație să iasă din procedura deficit excesiv, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, marți seară, după discuțiile cu omologii săi din UE, într-o postare pe Facebook.
„Strategia propusă de România este o ajustare pe 7 ani, timp în care trebuie să realizăm cel puțin reformele asumate prin PNRR. Nivelul ridicat al investițiilor publice, respectiv al cofinanțărilor (60% în cazul infrastructurii de transport, în noile condiții ale exercițiului 2021-2027) de anul acesta și următorii ani, duc la un necesar de finanțare pentru care este nevoie de această abordare pe termen mediu și lung”, a declarant Marcel Boloș.
„Trebuie să ne asigurăm că nu sacrificăm investițiile esențiale pentru dezvoltarea economică a României. Fără investiții strategice în infrastructură, educație, sănătate, inovație, nu vom putea asigura competitivitatea economiei României pe termen mediu și lung. De aceea, în strategia de ajustare a deficitului bugetar, este imperativ să protejăm aceste investiții și să susținem mediul de afaceri. Este un echilibru delicat, dar necesar pentru a asigura prosperitatea și stabilitatea economică pe termen lung”, a adăugat oficialul.
Alte șapte state europene intră în deficit excesiv
În cadrul mesajului transmis pe social media, Marcel Boloș a anunțat că vor fi deschise proceduri de deficit excesiv pentru încă șapte state UE.
„De asemenea, se deschid proceduri de deficit excesiv pentru șapte state membre: Belgia, Franța, Italia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia. După cum știți, pe baza rezultatelor economice din 2019, România a intrat și ea în această procedură, din martie 2020”, a declarat ministrul Finanțelor.
În cadrul pachetului de toamnă al Semestrului european, pentru a asigura coerența cu traiectoria de ajustare stabilită în planurile pe termen mediu, Comisia urmează să propună recomandări pentru ca statele să iasă din procedura de deficit excesiv, inclusiv pentru România, în condițiile noului cadru de guvernanță economică aprobat în această primăvară.
Potrivit mesajului transmis, nu se vor face „tăieri drastice” și nici nu vor fi propuse „creșteri de taxe și impozite care să afecteze oamenii și mediul de afaceri”.
„Am spus reprezentanților CE cât se poate de clar: această ajustare a deficitului nu înseamnă că vom face tăieri drastice, nici că vom propune creșteri de taxe și impozite care să afecteze oamenii și mediul de afaceri. Nu! Vrem să facem schimbări echilibrate pentru a optimiza cheltuielile și a crește eficiența în colectarea veniturilor”, a mai declarat Marcel Boloș.