Zahărul în exces iți mai poate afecta vitalitatea și productivitatea la locul de munca din cauza stărilor de somnolență. Însă, o alimentație echilibrata și un mod corespunzător de a servi masa te vor ajuta să stai departe de toate aceste neplăceri.
Dacă nu te încânta ideea de a mânca doar alimente care echilibrează zahărul din sânge, dar totuși vrei să eviți efectele creșterii bruște a glucozei în sânge, atunci ține cont de ordinea în care mănânci la masă. Recomandarea îi aparține biochimistului Jessie Inchauspe, autoarea mai multor cărți de nutriție sănătoasă.
Iată ordinea corectă în care e recomandat să mănânci indiferent că este vorba despre micul dejun, prânz sau cină!Înainte de toate, mănâncă vegetalele (salate, legume pregătite la grătar, abur sau cuptor cu puțîn ulei, de preferat cel de măsline și condimentate cu sare de mare și ierburi aromate)Pe locul doi se află proteinele și grăsimile (omega 3, 6 și 9). Vorbim aici despre carnea de pui, curcan, vită, vânat sau peste.Consumă la finalul mesei alimentele bogate în carbohidrați și zaharuri (de pildă, produse de panificație obținute din făînă integrală, deserturi pe baza de fructe și oleaginoase etc.
Dacă servești masă la restaurant, Inchauspe recomandă un alt truc care te ajută să îți păstrezi glicemia la un nivel optim: „Știu cât de tentant sună, dar te sfătuiesc să eviți să mănânci pâine înainte de a începe masă. Știu cât îți e de foame uneori, dar acest obicei chiar crește brusc glicemia”, explică ea. „O creștere bruscă a nivelului de glucoză în sânge te va face să mănânci în exces și să ai poftă doar de alimente bogate în carbohidrați pe tot parcursul zilei. Asta nu înseamnă că e interzis să mai consumi pâine în timpul mesei – o poți mânca alături de proteine, iar nivelul de glucoză va fi mai constant”, a explicat specialistul.