Autoritățile ruse au pierdut controlul asupra porțiunii de graniță dintre regiunile Sumy (Ucraina) și Kursk (Rusia) din apropierea localității Suja. 

Observatorii militari ai Federației Ruse au enumerat șapte așezări spre care pot avansa unitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei. 

Andriy Kovalenko, șeful Centrului de combatere a dezinformării din cadrul NSDC, a comentat situația din zona Suja.

Postarea lui Kovalenko a apărut la 13:00 pe 6 august, la șase ore după ce armata rusă a început să emită îngrijorări privind regiunea Kursk. Potrivit oficialului ucrainean, rușii nu mai controlează granița, deși neagă public situația dificilă.

„Rusia nu controlează granița”, se arată în postarea reprezentantului Consiliului Național de Securitate.

Pe internet sunt informații de la observatorii militari ai Federației Ruse despre evenimentele din regiunea Kursk. Există rapoarte care repetă pur și simplu declarațiile guvernatorului, că totul este în regulă și că FSB, împreună cu Forțele Armate Ruse, au respins toate atacurile din Ucraina.

Alții asigură că aproape o sută de soldați ucraineni și chiar nouă echipamente – șase vehicule blindate de transport de trupe și trei BMP – au fost neutralizate. În același timp, există un apel către ruși: li se cere să nu „răspândească falsuri cu scopul de a răspândi panică”.

Unul dintre canalele Telegram pro-Kremlin enumeră șapte așezări în apropierea cărora se desfășoară lupte:

 

Nikolaevo-Daryino;Daryino;Burghiu;Gogolivka;Honcharivka;Suja;Gornal.

 

Krupets este de asemenea menționat: satul este situat pe drumul de la Glukhov (regiunea Sumi) la Kursk.

La ora 13.49, pe canalul RIA Novosti de pe Telegram a apărut o declarație a FSB-ului (serviciul rus de securitate) despre evenimentele de la Suja. Un reprezentant al forțelor de securitate ruse a raportat că ar fi avut loc o „provocare militară a Forțelor Armate ale Ucrainei”. Această „provocare” a fost neutralizată cu succes de ruși, se arată în postare.

Pe canalul Telegram al unui soldat ucrainean „demonul Bakhmutsky” se indică că există într-adevăr o străpungere a graniței de către ucraineni în regiunea Kursk.

De menționat că împușcături și explozii în direcția orașului Suja din regiunea Kursk au fost cunoscute încă din dimineața zilei de 6 august. Observatorii militari ruși au raportat că au observat vehicule militare ucrainene cu marcaje ciudate pe capote.

În plus, au numit mai multe așezări din apropierea graniței în care luptele sunt în desfășurare.

Guvernatorul regiunii Kursk a raportat că cinci ruși au fost răniți, precum și pagube la mai multe clădiri rezidențiale. Martorii oculari au publicat deja fotografii ale clădirii înalte, ale cărei etaje superioare au fost lovite de obuze. Acoperișul clădirii a fost aruncat în aer și unele dintre plăcile de beton s-au prăbușit.

„Ce se întâmplă! Este groaznic! Vecinii nici măcar nu mai au un apartament”, recunoaște unul dintre locuitorii din Sudzhi.

 

 

Reamintim că, pe 6 august, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat un atac în masă al dronelor ucrainene care amenința regiunile Kursk și Belgorod.

  

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here