România este renumită pentru biodiversitatea sa impresionantă, de la faună emblematică până la specii de insecte rare. Printre aceste vietăți speciale, există o insectă deosebită pe care nu ar trebui să o atingem atunci când ne aventurăm la munte. Aceasta este protejată de lege și trebuie admirată de la distanță. Insecta care este protejată de lege

În Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, turiștii au ocazia să observe această insectă rară și spectaculoasă, cunoscută sub numele de Rosalia alpina, sau croitorul alpin. Este esențial să păstrăm distanța de această specie pentru a o proteja și a respecta reglementările legale.

Rosalia alpina este o insectă mică, dar deosebit de frumoasă, care se găsește în principal în pădurile de fag reci și umede din zonele montane. De asemenea, poate fi întâlnită mai rar în păduri de amestec sau în păduri de quercinee și fag. În ultimele vreme, reprezentanții Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina au observat câteva exemplare fotogenice ale acestei specii, confirmând astfel prezența sa în regiune.

Croitorul alpin este protejat de legislația națională și europeană. Conform Directivei Habitate (Anexele II și IV) și Ordonanței de Urgență nr. 57/2007, care reglementează ariile naturale protejate și conservarea florei și faunei sălbatice, această insectă beneficiază de statut de conservare favorabil în România. Este important să știm că această evaluare a statutului poate fi influențată de estimările privind arealul ocupat de specie.

Recomandări pentru turiști

Pentru a proteja această specie rară și pentru a ne bucura de frumusețea ei în mod responsabil, este recomandat să observăm Rosalia alpina de la distanță și să nu o atingem. De asemenea, putem să facem fotografii fără a deranja insecta sau habitatul ei natural.

Respectând aceste sfaturi, contribuim la conservarea biodiversității și ne bucurăm de natura uimitoare a munților românești într-un mod sustenabil și responsabil.

          Rosalia alpina sau „croitorul alpin” este insecta protejată de lege / Sursa foto – Arhivă

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here