O insulă tropicală, cu plaje spectaculoase, junglă luxuriantă și apă cristalină, ascunde un secret înfricoșător care a băgat frica și în cei mai temerari turiști. Deși peisajul său idilic ar trebui să fie un magnet pentru vizitatori, toți oamenii se feresc de această insulă cu orice preț, de teama că vor cădea victimă unei amenințări care ar putea pune capăt vieților lor în doar 5 minute. 

La prima vedere, frumoasa insulă Ilha da Queimada Grande situată în Atlantic la circa 144 kilometri de zona costieră a oraşului Sao Paulo din Brazilia, pare încă un colţ paradisiac.

O superbă insulă tropicală cu plaje neatinse, junglă virgină şi ape limpezi. Însă toţi brazilienii se feresc de ea cu orice preţ. Motivul? Insula este literlamente ticsită cu şerpi veninoşi deosebit de periculoşi.

Cercetătorii şi autorităţile estimează că pe insulă trăiesc între 2.000-4000 exemplare de vipere vârf de lance aurii, specie extrem de mortală. Motiv suficient ca acest colţ de paradis tropical să deţină titul de cea mai periculoasă insulă din lume. 

Mulţi oameni, majoritatea ajunşi aici să culeagă banane sau să exploreze insula au murit în adevărate bălţi de sânge, cu trupul presărat de muşcături. Între anii 1909-1920, câţiva oameni au muncit şi locuit aici, cu scopul de a lucra la farul de pe insulă. Însă conform datelor, ultimul lucrător a murit alături de toţi membrii familiei sale, după ce mai multe vipere alungate de o furtună s-au adăpostit în casa omului, după ce în prealabil au intrat pe geamul lăsat deschis.

A fost stabilită țara cu cea mai bună calitate a vieții din lume în 2024. „Un loc care are foarte multă grijă de cetățenii săi”

Cu toate că mulţi localnici care vor să-i impresioneze pe turişti, afirmă că şerpii respectivi au fost aduşi intenţionat pe insulă de către piraţii care şi-au îngropat comorile şi au vrut astfel să ţină oamenii departe de ele, adevărul este cu totul altul.

Cele 2.000-4.000 de vipere vârf de lance aurii care trăiesc în prezent pe suprafaţa de doar 43 de hectare a insulei au evoluat aici timp de mii de ani fără nicio intervenţie omenească.

Acum circa 11.000 de ani, nivelul oceanelor a crescut atât de mult încât a izolat insula de restul continentului sud-american, şi odată cu ea, creşterea apelor i-a izolat şi pe şerpii de aici care au continuat să evolueze adaptându-se la mediul specific din insulă şi devenind astfel o specie distinctă în genul viperelor vîrf de lance, scrie descopera.ro. Viperele de aici nu au nicun fel de prădător natural, fapt care le-a permis să se înmulţească nestingherite până la capacitatea maximă a habitatului lor. 

Pentru a se hrăni, şerpii se bazează pe păsările marine care poposesc pe insulă pentru a cuibări sau în timpul migraţiilor. Deoarece viperele vârf de lance aurii nu-şi pot urmări păsările muşcate care pot zbura şi muri departe de ele, aceşte vipere au dezvoltat în timp un venin extrem de puternic, de cinci ori mai toxic decât veninul celorlalţi şerpi din genul Bothrops de pe continent, care sunt printre altele cei mai agresivi şerpi veninoşi din America de Sus, căci conform autorităţilor braziliene, circa 90% dintre victimele muşcate anual aici, au fost muşcate de un şarpe Bothrops. 

De ce fac burtă bărbații care consumă alcool. Un medic explică mecanismul, pe înțelesul tuturor

Din cauza acestui pericol iminent, autorităţile braziliene controlează strict vizitele făcute pe Ilha da Queimada Grande. Şi chiar fără interdicţile guvernamentale, insula nu va deveni prea curând o destinaţie turistică de top în pofida cadrului său natural intact. Aici este o concentrare atât de mare de şerpi, încât pe fiecare emtru pătrat de teren foşgăie cam 4-5 vipere. O singură muşcătură poate ucide orice om, şi chiar dacă victimele sunt tratate în timp util, există cam 3-5% „şanse” ca acestea să moară. În rest, muşcătura viperelor aurii de aici provoacă insuficenţa renală, necrozarea ţesutului muscular, hermoragie cerebrală şi hemoragie intestinală.Conform legislaţiei braziliene, orice echipă de oameni care ajunge aici, trebuie neapărat să fie însoţită de cadre medicale şi medicamente antivenin. Marina militară braziliană poposeşte aici anual pentru verificarea instalaţiei electrice a farului, care din anul 1920 funcţionează automat tocmai pentru a se împiedica şi alte victime umane.

Un român și-a făcut bunker antiatomic în curtea casei. Constructorul inventiv a filmat întreg procesul și a uimit tot internetul

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here