Întâlnire de grad zero la Munchen! Liderii lumii s-au reunit la Conferința de Securitate. În joc este nu doar viitorul Ucrainei, ci și al întregii planete.
Este de așteptat ca din întâlnirile pe care le vor avea oficialii americani cu cei ruși să se contureze primele linii ale unui acord de pace între Moscova și Kiev. Totuși, mulți experți și oficiali lansează scenarii îngrijorătoare. Aceștia avertizează că discuțiile de pace nu trebuie să aibă loc „peste capul Ucrainei și al Europei” și îl acuză pe Donald Trump că face jocul lui Vladimir Putin.
Zelenski e de acord să le dea zăcămintele rare americanilor
Vicepreședintele american JD Vance, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, secretarul general al NATO Mark Rutte și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen sunt doar câțiva dintre liderii care participă la Conferința de Securitate din Munchen. România este reprezentată de Emil Hurezeanu, ministrul român de externe.
Războiul din Ucraina este un punct central al discuțiilor, alături de viitorul relațiilor dintre Europa și SUA. De altfel, emisarul lui Trump, Keith Kellogg se află în aceste zile în Europa și se va întâlni, alături de JD Vance, cu Zelenski și șeful său de cabinet.
„Acum un pic mai mult de 4 ani nu aveam războaie. Nu aveam probleme. Acum toată lumea explodează.”, a declarat Donald Trump, președintele SUA.
În cadrul discuțiilor ar putea apărea primele linii ale unui acord de pace, dar ar putea fi semnat și un acord cu privire la resursele mineralele din Ucraina. Mai exact, Trump a promis că va trimite în continuare sprijin militar Kievului contra unor minerale esențiale pe care SUA pune mare preț. Zelenski ar fi fost de acord cu propunerea.
„În cadrul discuțiilor ar putea apărea primele linii ale unui acord de pace, dar ar putea fi semnat și un acord cu privire la resursele mineralele din Ucraina. Mai exact, Trump a promis că va trimite în continuare sprijin militar Kievului contra unor minerale esențiale pe care SUA pune mare preț. Zelenski ar fi fost de acord cu propunerea.”, a anunțat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Nu au întârziat să apară și reacții acide cu privire la aranjamentele de pace declanșate de Trump. În deschiderea Conferinței de Securitate, ministrul german de externe a declarat că nu trebuie să se vorbească despre pace peste capul ucrainienilor și al europenilor, că aceasta poate veni doar prin forță, dar și că sunt necesare garanții ferme de securitate pentru Ucraina.
Un avertisment dur vine din partea fostului ministru britanic al apărării. Acesta spune că există pericolul ca istoria să se repete și că summitul din Munchen ar putea duce mai degrabă la o escaladare a conflictului din Ucraina. „Întâlnirea de anul acestea pare a fi o repetare a dezastruoasei conferințe din 1938”, transmite politicianul.
Liderii occidentali îl acuză pe Donald Trump că cedează în fața lui Putin, la fel ca politicienii din 1938 în fața lui Hitler. În acel an, tot la Munchen, Germaniei Naziste i s-a permis să anexeze Regiunea Sudetă care aparținea Cehoslovaciei. La fel s-ar putea și astăzi cu Ucraina, avertizează mai multe voci de pe scena internațională.