În această perioadă, ceața pune multe probleme șoferilor, în special în prima parte a zilei și la apus. Pe drum, vizibilitatea scade uneori sub 50 de metri, ceea ce poate fi foarte periculos. De altfel, Administrația Națională de Meteorologie chiar a emis un Cod Galben de ceață, la finalul săptămânii trecute. Iar Poliția a avertizat șoferii să folosească în mod corespunzător luminile mașinilor.
„Recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, sporind atenția la volan, asigurându-se foarte bine înainte de schimbarea direcției, să evite efectuarea de manevre riscante, să folosească în mod corespunzător luminile din dotarea autovehiculelor și sistemele de dezaburire și să mărească distanța de siguranță dintre autovehicule!”, a precizat centrul InfoTrafic.
Cum se folosesc luminile de ceață
Toate mașinile sunt dotate cu faruri, stopuri și lămpi de semnalizare. Aceste sisteme de iluminare sunt obligatorii pentru orice vehicul care circulă pe drumurile publice.
De asemenea, sistemul de iluminare conține și lămpi de ceață, iar unele mașini au proiectoare de ceață. Acestea sunt lumini mult mai intense, cu o rază concentrată, menite să fie vizibile în condiții dificile de drum.
Luminile de ceață sunt, în general, acționate de la un comutator care este separat de comenzile principale ale farurilor. Acesta poate activa lampa din spate și, în cazul vehiculelor dotate cu proiectoare de ceață, pe cele din față.
Stopul de ceață este obligatoriu la toate mașinile, în timp ce proiectoarele de ceață sunt opționale.
Proiectoarele de ceață se activează independent de lumina de întâlnire. Astfel că, atunci când un șofer aprinde faza scurtă, nu activează și luminile de ceață.
Ești obligat să aprinzi luminile de ceață?
Sunt șoferi care uită să aprindă luminile de ceață, iar alții care le folosesc excesiv.
Luminile de ceață au fost concepute pentru a fi utilizate în condiții dificile de drum, atunci când vizibilitatea este scăzută. Acestea au rolul de a face mașina mai vizibilă în trafic, de la o distanță mai mare.
Deci, proiectoarele de ceață și stopul de ceață trebuie folosite doar atunci când este ceață densă, ninge abundent sau plouă torențial. În momentul în care ceața s-a ridicat sau ninsoarea ori ploaia s-au oprit, trebuie să stingi aceste lumini speciale. Altfel, ele vor fi foarte deranjate pentru ceilalți șoferi.
Luminile de zi sau faza scurta, ce trebuie să aprinzi?
Codul Rutier a fost modificat în 2023 și stabilește noi obligații pentru șoferi în ceea ce privește folosirea luminilor.
„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se precizează în Legea 168/2023.
Așadar, nu are importanță dacă șoferii aprind doar „pozițiile” sau circulă cu „faza scurtă” pornită. Important este ca cel puțin un set de lumini să fie pornit.
De asemenea, Codul Rutier nu obligă pornirea luminilor de ceață din față, atunci când vizibilitatea e redusă. Numai aprinderea proiectorului-spate este obligatorie într-o astfel de situație, indiferent că e zi sau noapte.
Șoferii care nu circulă cu luminile de zi (Daytime Running Light – DRL) sau faza scurtă pornite riscă între 4 și 5 puncte de amendă.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a II-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcţiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulaţia pe drumurile publice;”, stabilește Art. 100 (11) din Codul Rutier.
Astfel, amenda pentru cei care nu aprind nici faza scurtă, nici luminile de zi, este cuprinsă între 660 și 825 de lei.