La o săptămână după inundațiile apocaliptice, sinistrații din județul Galați au primit primul ajutor financiar din partea statului. Autoritățile spun că au fost făcute peste 1.200 de plăți, până acum. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, anunţă, vineri, că fiecare gospodărie afectată de inundaţii a început să primească un prim ajutor din partea statului, de 10.000 de ei. De asemenea, Fotea anunţă că traficul pe Drumul Naţional 25, pe tronsonul care a fost blocat de ape, între Vameş şi Tudor Vladimirescu, este posibil, dar doar pentru maşinile mai mari de 3,5 t.

Peste 3.200 de animale și 14.000 de păsări au murit în Vaslui și Galați! Cifrele dezastrului după inundațiile fără precedent

”Un prim ajutor de urgenţă al Guvernului, în valoare de 10.000 de lei pentru fiecare gospodărie afectată de inundaţii, a început deja să fie acordat. Este vorba despre o primă tranşă de bani, realizându-se deja peste 1.200 de astfel de plăţi. Acestea vor continua şi zilele următoare, astfel încât în cel mai scurt timp oamenii să primească acest ajutor de la Guvern”, a scris, vineri, pe Facebook, Coste Fotea.

Preşeedintele CJ Galaţi a precizat că Guvernul a aprobat de urgenţă deblocarea acestor sume în valoare de aproape 55 milioane de lei, ca o primă tranşă de ajutor financiar către cei afectaţi de inundaţii până se finalizează evaluarea din teren a pagubelor.

”Plata se face prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Galaţi prin mandat poştal sau prin cont, însă cei mai mulţi au optat pentru varianta cu mandat postal.

Alertă în zonele distruse de viituri. Risc uriaș de boli precum hepatita, leptospiroza şi dizenteria

Până acum, din datele furnizate de către autorităţile locale, au fost centralizate peste 4.200 de gospodării, la care vor ajunge banii, însă numărul celor care vor primi aceşti bani va fi mai mare, deoarece procesul de centralizare a datelor este încă în desfăşurare”, a mai transmis Fotea.

Potrivit datelor transmise de CJ şi Prefectura Galaţi joi seară, bilanţul gospodăriilor afectate se apropie de 7.000.

”În acest moment, pe tronsonul dintre Vameş şi Tudor Vladimirescu, pot circula doar maşinile mai mari de 3,5 t. Există o porţiune de câţiva metri cu un strat de apă între 5 şi 10 cm, iar pentru a nu pune niciun conducător auto în pericol, s-a decis ca doar maşinile mari pot tranzita în siguranţă această porţiune. De asemenea, au fost aduse pompe pentru evacuarea apei, astfel încât în cel mai scurt timp şi maşinile mici să poată tranzita în siguranţă pe această porţiune de drum”, a mai transmis preşedintele CJ Galaţi.

Când revin elevii, din zonele afectate de viitură, în bănci? Anunțul a fost lansat

Circulaţia pe Drumul Naţional 25, pe tronsonul între Vameş şi Tudor Vladimirescu a fost blocată de ape.

”S-a lucrat permanent pentru evacuarea apei de pe carosabil, în acest scop fiind efectuată inclusiv o breşă în digul mal drept, râu Geru, localitatea Piscu. De asemenea, s-au luat toate măsurile pentru ca circulaţia pe DN25 să se poată desfăşura în condiţii de siguranţă. În prezent nu mai există drumuri cu circulaţie oprită în judeţul Galaţi”, a mai transmis Fotea.

În continuare, peste 1.000 de pompieri, dar şi alte forţe intervin în 12 localităţi din judeţul Galaşi, pentru îndepărtarea efectalor.

”Deşi partea cea mai dificilă a trecut, iar apele s-au retras, localităţile afectate de inundaţii din judeţul Galaţi mai au un drum lung până la revenirea la normalitate. Salvatorii sosiţi încă din prima zi au fost înlocuiţi cu forţe proaspete. Aproximativ 1.000 de salvatori, proveniţi din unităţile subordonate IGSU, intervin în 12 localităţi gălăţene, respectiv – Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Costache Negri, Cudalbi, Vameş, Băneasa, Valea Mărului – Mândreşti, Măcişeni, Corni, Urleşti şi Frumuşiţa”, a transmis, vineri, IGSU.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here