Inima ta nu este doar o simplă pompă de mușchi care împinge sângele plin de oxigen prin întreg corpul, ci un organ esențial pentru supraviețuire.
Este crucial să o menții sănătoasă cu o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și să eviți obiceiurile dăunătoare, precum fumatul. Însă dincolo de sfaturile obișnuite pentru o inimă sănătoasă, iată câteva informații surprinzătoare despre acest organ pe care s-ar putea să nu le cunoști.
Inima bărbaților e mai grea
De exemplu, mărimea medie a inimii este echivalentă cu pumnul tău și cântărește mai puțin de un kilogram. Știai că, în medie, inima unui bărbat este cu aproximativ 60 de grame mai grea decât a unei femei? În corpul tău se află peste 96.000 de kilometri de vase de sânge, suficient pentru a înconjura planeta de două ori!
Bate mai repede la femei
Inima ta bate de aproximativ 115.000 de ori pe zi, dar bătăile sunt ceva mai rapide la femei decât la bărbați. Sunetul bătăilor inimii provine de la deschiderea și închiderea supapelor acestui organ. În fiecare zi, inima ta pompează aproximativ 7.500 de litri de sânge, deși în corpul unui adult se află în jur de cinci litri de sânge.
În afară de cornee, fiecare celulă din corpul tău primește sânge direct de la inimă. Partea dreaptă a inimii pompează sângele în plămâni, unde acesta se oxigenează. După ce sângele trece prin plămâni, revine în atriul stâng, apoi în ventriculul stâng și este pompat prin aortă pentru a circula în întreg corpul.
Este posibil să ai inima „frântă”
Această afecțiune, cunoscută sub numele de sindromul inimii frânte, poate avea simptome asemănătoare unui atac de cord. Totuși, în timp ce un atac de cord este cauzat de o boală de inimă, sindromul inimii frânte apare din cauza unui șoc emoțional sever, care provoacă o avalanșă de hormoni de stres. Decesul din cauza sindromului inimii frânte este extrem de rar, dar posibil.
Dieta, stilul de viață și bunăstarea emoțională pot avea un impact direct asupra sănătății inimii tale.
Sursă text: Click!pentrufemei