Joaca rămâne o activitate esenţială în dezvoltarea copiilor, în special la vârste fagede. Aceasta îi ajută să descopere lucruri noi, să dezvolte abilităţi de socializare, să îşi antreneze creativitatea, dar şi să îşi consume energia într-un mod frumos.  

Inamicul numărul unu al sesiunilor de joacă de calitate este tehnologia. Din păcate, ecranele nu aduc beneficii în dezvoltarea micuţilor, dimpotrivă. Acestea pot fi o sursă de stimuli foarte mare pentru aceştia, lucru ce implică uneori consecinţe neplăcute, precum probleme oftalmologice sau dificultăţi de concentrare.

Din fericire, poţi să îi ţii pe cei mici departe de ecrane şi să le susţii dezvoltarea cu ajutorul jocurilor şi sesiunilor de joacă. Există nenumărate variante distractive şi educative, numai bune pentru voie bună în familie. Descoperă câteva dintre ele mai jos:

1. Jocuri LEGO

Jocurile de tip LEGO, ce implică construcţia de maşini, figurine, oraşe, case sau alte obiecte au o mulţime de beneficii în dezvoltarea celor mici. Astfel de jocuri susţin dezvoltarea abilitaţilor motorii fine, dar şi a gândirii critice, în timp ce încurajează exersarea creativităţii.

Oferă-le copiilor posibilitatea de a se juca cu piese LEGO atât acasă, cât şi în aer liber şi fii alături de ei în timp ce aceştia pun la cale construcţii diverse. Poţi opta pentru LEGO Technic, City sau Architecture.

Beneficiile jocurilor LEGO:

– Dezvolta gândirea spaţială. Gândirea spaţială se referă la modul în care ne orientăm şi integrăm în spaţiile din lumea înconjurătoare şi este extrem de importantă în dezvoltarea celor mici.

– Antrenează creativitatea. Jocurile de acest tip nu sunt doar despre planuri exacte şi urmărirea unor instrucţiuni bine definite, ci le oferă celor mici posibilitatea de a-şi folosi propriile idei.

2. Jocuri de rol

Unele dintre cele mai vechi jocuri, cele de rol, rămân de actualitate şi astăzi. Îi ajută pe cei mici să îşi formeze o idee despre lumea înconjurătoare, să înţeleagă concepte de bază din viaţa de zi cu zi, să îşi exerseze abilităţile sociale, dar şi memoria sau creativitatea.

Jocurile de rol îi permit celui mic să fie doctor, hair-stylist, cântăreţ sau vânzător. Poate excplora atât profesii diverse, cât şi situaţii diverse, precum mersul la magazin sau la aeroport.

Beneficiile jocurilor de rol:

– Susţin dezvoltarea empatiei. Încetul cu încetul copiii îşi dezvoltă abilitatea de a se pune în locul celorlalţi, lucru ce stă la baza formării empatiei.

– Îi ajută să comunice mai bine. În timp ce exersează tot felul de roluri, cei mici învaţa să comunice mai bine cu cei din jur şi să se exprime mai clar.

3. Puzzle-uri: antrenează răbdarea şi capacitatea de concentrare

Ecranele se număra printre cei mai aprigi duşmani ai capacităţii de concentrare şi asta nu doar la copii, ci şi la adulţi, Faptul că ne-am obişnuit să dăm scroll pe social media, să urmărim conţinut din ce în ce mai scurt şi să primim informaţia de-a gata contribuie la scăderea puterii de concentrare. Din fericire, există metode de a antrena răbdarea şi atenţia, de care putem beneficia şi noi adulţii, dar şi copii.

Puzzle-urile reprezintă un joc excelent pentru a-i ajuta pe cei mici să fie mai răbdători şi să îşi antreneze capacitatea de concentrare. În plus, este ideal pentru întreaga familie, deoarece atât cei mici, cât şi cei mari pot lucra la un puzzle.

Beneficiile puzzle-urilor:

– Susţin gândirea critică. Puzzle-urile implică folosirea gândirii logice pentru a pune piesele cap la cap, ceea ce îi ajută enorm pe cei mici.

– Mai multă răbdare. Puzzle-ul nu este un joc ce durează câteva minute, iar asta îi poate învăţa pe copii să fie mai răbdători.

Joaca înseamnă mai mult decât distracţie pentru cei mici. Aceasta reprezintă un pilon de bază în dezvoltarea lor, mai ales în ceea ce priveşte procesele de învăţare. Jocurile educative, precum cele de mai sus, le permit celor mici să îşi dezvolte creativitatea, abilităţile sociale şi empatia, dar şi să cunoască mai bine lumea înconjurătoare.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here