Judecătoarea Ancuța Popoviciu va fi trasă la răspundere pentru faptele sale. Aceasta este acuzată de Inspecția Judiciară de abatere disciplinară în cazul dosarului 2 Mai în care este judecat tânărul drogat – Vlad Pascu. Clipe grele pentru judecătoarea Ancuța Popoviciu
Inspecția Judiciară o acuză pe judecătoarea Ancuța Popoviciu de gestionarea neprofesionistă a cazului 2 Mai. Femeia a fost transferată de la Mangalia la Constanța, iar dosarul în care se cere dreptate pentru Roberta și Sebi a fost preluat de un alt judecător.
Oficialii au declarat că Ancuţa Popoviciu a comis o abatere disciplinară gravă, caracterizată prin neglijență în exercitarea funcției, nerespectarea dispozițiilor privind studiul dosarului și pregătirea judecății, precum și o manieră neprofesionistă de conducere a procesului.
Ea urmează să apară în fața Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide asupra sancțiunilor. „Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Popoviciu Ioana-Ancuța, judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a, raportat la art.272 alin. (2) și (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Inspectorii judiciari au reținut că nerespectarea dispozițiilor referitoare la studiul dosarului și pregătirea judecății, maniera aparte, neprofesionistă de conducere a unui proces, chiar dacă anterior judecătorul a fost sancționat pentru aceeași abatere disciplinară, încălcarea principiului contradictorialității și a principiului soluționării cauzei cu celeritate, refuzul de a pune în discuție la momentul procesual stabilit de lege a cererilor și excepțiilor care vizau extinderea cadrului procesual, dispunerea de măsuri care nu au aplicabilitate în procesul penal (introducerea în cauză a unor terți în calitate de intervenient accesoriu în interesul părților civile), dispunerea unor soluții fără furnizarea unei motivări care să fundamenteze soluția și să expliciteze raționamentul logico-juridic al magistratului, nesocotirea dispozițiilor procesuale care reglementează judecata în cameră preliminară și în primă instanță, deși dispozițiile legale încălcate de magistrat nu comportă niciun fel de dificultate, nu sunt dispoziții legale recente ori cu totul deosebite, nu pun în discuție probleme de drept deosebite, fiind aplicate în mod constant și uniform la nivel național, toate acestea având consecințe grave asupra drepturilor procesuale ale părților, a înfăptuirii actului de justiție, deteriorarea încrederii și a respectului justițiabililor față de magistrat, afectarea imaginii justiției ca serviciu public, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a raportat la art.272 alin. (2) și (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și al procurorilor”, se arată în comunicatul trimis astăzi de către autorități.
Ce se va întâmpla cu judecătoarea Ancuța Popoviciu
Reprezentanții Inspecției Judiciare au anunțat că încălcările judecătoarei Ancuţa Popoviciu au avut consecințe grave asupra drepturilor procesuale ale părților implicate și asupra actului de justiție, deteriorând încrederea publicului în sistemul judiciar.
Tocmai din această cauză, femeia a fost trimisă în fața Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide asupra sancțiunilor care se impun.
„Subliniem că în prezenta acțiune disciplinară ceea ce se reproșează intimatei nu sunt soluțiile adoptate, ca atare, ci faptul că acestea fie nu au fost puse în discuția părților, fie nu au fost puse în discuție la momentul procesual potrivit, fie nu au fost motivate în niciun fel. Acceptând faptul că litigiul dedus judecății a fost unul cu o expunere mediatică considerabilă, că o atare expunere ar fi putut fi de natură să determine o presiune pe judecătorul cercetat disciplinar, totuși nu se poate reține ca o cauză exoneratoare de răspundere, cu atât mai mult cu cât magistratul a mai fost sancționat anterior pentru comportament similar. De asemenea, maniera de desfășurare a procesului penal, dispozițiile legale încălcate de magistrat nu comportă niciun fel de dificultate, nu pun în discuție probleme de drept deosebite, sunt aplicate în mod constant și uniform la nivel național, nu sunt dispoziții legale recente ori cu totul deosebite. Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitv vinovăția judecătorului cercetat disciplinar”, se mai arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare.