Rusia se pregătea să livreze rachete și alte echipamente militare rebelilor Houthi din Yemen la sfârșitul lunii iulie, însă americanii și Arabia Saudită au reușit să convingă Kremlinul nu e mai bine să nu o facă. 

Saudiții, care au fost implicați într-un război brutal cu rebelii houthi timp de ani înainte că SUA să ajute la negocierea unui armistițiu fragil în 2022, au avertizat Rusia împotriva înarmării unuia dintre cei mai mari adversari ai lor, au declarat sursele.

SUA, care au fost implicate în mai multe eforturi diplomatice pentru a-i opri pe ruși să înarmeze rebelii susținuți de Iran, le-au cerut separat saudiților să convingă Moscova să nu continue acest efort, au declarat două dintre surse.

SUA au desemnat rebelii houthi drept organizație teroristă globală în ianuarie, după luni de atacuri cu rachete și drone ale acestora împotriva navelor comerciale din Marea Roșie, care au ucis mai mulți marinari și au blocat comerțul mondial. Totuși, în pofida mai multor runde de sancțiuni și a atacurilor militare americane asupra infrastructurii de armament a houthi, rebelii au continuat să atace navele comerciale în această cale navigabilă crucială.

Un înalt oficial american a refuzat să discute detaliile planurilor Rusiei de a-i înarma pe rebelii houthi. Dar oficialul a declarat că SUA consideră orice încercare a unei părți terțe de a consolida aprovizionarea cu arme a rebelilor houthi „că fiind contrară obiectivelor pe care le urmărim” în ceea ce privește obținerea unei soluții de pace durabile în Yemen între houthi și saudiți și sprijinirea stabilizării regiunii.

Potrivit oficialilor, rușii au considerat că înarmarea și consilierea rebelilor houthi reprezintă o modalitate de a se răzbună pe administrația Biden pentru decizia să de a permite Ucrainei să lovească în interiorul teritoriului rus folosind arme furnizate de SUA. În timp ce transferul iminent de arme a fost retras, Rusia a desfășurat personal militar în Yemen pentru a ajută la consilierea rebelilor houthi pe o perioada de trei zile la sfârșitul lunii iulie, au declarat sursele.

Oficialii americani au urmărit cum nave rusești au făcut o escală neobișnuită în sudul Marii Roșii, unde personalul rus a debarcat, a fost preluat de rebelii houthi și transportat în Yemen, au declarat sursele.

Rușii aveau asupra lor genți, dar nimic care să pară suficient de mare pentru a transporta arme sau componente de arme, au declarat sursele. Nu este clar dacă navele rusești transportau echipamentele pe care Rusia se pregătea să le transfere rebelilor înainte că Kremlinul să renunțe la plan.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here