Pe toate soselele din Romania, şi nu numai, exista un obicei pe care l-au observat toti soferii: multumirea si avertizarea celorlati participanti la trafic cu luminile masinii. Acest limbaj codificat ar trebui cunoscut de toți conducătorii auto.
Semnalele luminoase au numeroase semnificații în contextul condițiilor de trafic, scrie site-ul de specialitate Şoferi din România.
Semnalizare dreapta – poti sa depasesti. Daca masina din fata merge foarte incet, soferul, constient ca te tine in loc, te incurajeaza sa-l depasesti. Daca semnalizeaza dreapta, inseamna ca drumul este liber si nu vine nimic de pe contrasens. Semnalizarea lui poate di luata drept o sugestie, dar este necesar sa te asiguri si tu.
Semnalizare stanga – Nu îl depasi. Daca soferul din fata, pe care incerci sa-l depasesti, iti da un scurt semnal stanga, te avertizeaza in acest fel ca nu este cazul sa te angajezi intr-o depasire pentru ca vine altcineva de pe contrasens.
Flash-uri succesive de pe contrasens – exista echipaj de Politie in fata
Flash scurt – il deranjeaza farurile tale sau nu ai farurile aprinse seara
Avarii pe timp de seara – il avertizezi pe cel din spatele tau ca merge cu faza lunga si te deranjeaza.
Semnal scurt avarii – semn de multumire in trafic. Soferii comunica in trafic cu ajutorul luminilor masinilor. Daca ai ajutat un sofer sa te depaseasca, i-ai acordat prioritate, l-ai lasat in fata ta la o coada, avariile scurte pe care le pune inseamna “multumesc”. Poti sa-i raspunzi cu un scurt flash.
Avarii prelungite – e o problema in faţă. Daca masina din fata porneste avariile, trebuie sa incetinesti. E semn ca traficul se blocheaza in curand din cauza unui accident sau a conditiilor meteo nefavorabile.