Este forfotă mare pe litoral! A început pregătirea plajelor pentru iarnă. Muncitorii montează, zilele acestea, garduri de stuf pe toată lungimea suprafețelor de nisip pentru a opri eroziunea provocată de furtuni. Gardurile ar trebui să protejeze 290 de hectare de plajă turistică între Năvodari și Mangalia.  Plajele sunt pregătite pentru iarnă

Gardurile funcționează și ca o sită pentru nisipul plin de scoici adus pe plajele extinse. Primele garduri din stuf care vor proteja plajele în timpul iernii au fost montate în nordul litoralului, la Mamaia.

În acest moment, sistemul de protecție se întinde pe trei kilometri dar va fi montat pe toate plajele, de la nord la sud. Astfel de soluții sunt folosite pe multe plaje celebre din Europa.

Garduri de stuf pe plajele din România. Care e motivul

De la zona de faleză până la malul mării, gardurile vor fi așezate în mai multe rânduri. Intenția este ca acestea să cearnă scoicile sparte din nisip.

Sistemul de protecție al plajelor este monitorizat de institutul de cercetări marine, dar de amplasarea lui se ocupă lucrătorii de la Apele Române. În total gardurile din stuf ar urma să protejeze 290 de hectare de plajă turistică.

Până în prezent s-au montat aproximativ 2000 de metri liniari începând din zona de nord. Trebuie montanți 9000 de metri liniari de garduri din stuf. În această iarnă singurele zone de plajă care vor rămâne neprotejate sunt cele unde se fac lucrări de extindere, cum ar fi cele din Costinești. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here