Poate părea incredibil, dar există un loc în România unde lucrătorii sunt plătiți regește pentru a culege cireșe. Oamenii sunt încântați, și spun că ajung să lucreze 3-4 luni, iar cu banii câștigați își permit să se întrețină tot restul anului. 

Intr-o livada din județul Vaslui, culesul de cireșe este mai profitabil decât în afara țării. Angajații sunt remunerați pentru fiecare găleată culeasă, iar cei mai harnici pot ajunge să câștige și 100 de euro pe zi. Mulți au renunțat la munca în străinătate în favoarea culesului de fructe în țară, unde sunt plătiți mai bine și sunt tratați cu respect.

Livada al cărei proprietar este generos cu angajații sezonieri este situată pe Valea Prutului, mai exact în comuna Stănilești. Culegătorii de cireși sunt extrem de mulțumiți de veniturile încasate, mai ales  că sunt lăsați să lucreze în ritmul lor. Munca lor se desfășoară doar timp de 3-4 luni în fiecare vară, însă aceștia reușesc să câștige suficient pentru a-și asigura traiul pe tot parcursul anului.

Sunt plătiți cu 10 lei pe găleata de 7 kilograme, iar asta înseamnă că pot strânge într-o zi peste 400 lei.

„Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, a explicat unul dintre lucrători reporterilor locali

INHGA: Cod galben de inundaţii în 13 bazine hidrografice din 29 de judeţe. Unde va lovi urgia apelor

Un alt angajat al livezii culege 40 de găleți pe zi, soția mai puțin între 20 si 30. Dar el este mulțumit. A venit de puțin timp în străinătate și spune că la Vaslui e mai bine. Câștigurile sunt la fel, numai că aici ești acasă. Acesta nu mai vrea să audă de muncă în străinătate. La fermă de cireșe ajunge cu autobuzul pus la dispoziție de patronul livezii. Face treabă și câștigă bine: “Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă”.

Proprietarul livezii a explicat cum face ca afacerea sa să fie profitabilă:

“De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, a declarat proprietarul.

Lovitură cruntă pentru buzunarele șoferilor: Carburanții se vor scumpi de la 1 iulie. Cât vor trebui să plătească pentru un litru

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here