Peștele de sticlă care se așeza pe televizor reprezenta un element iconic din decorul multor locuințe în trecut. Acest obiect decorativ, adesea însoțit de un mileu sub el, aducea o notă aparte de eleganță și tradiție în camerele de zi. Mulți dintre noi își amintesc cu nostalgie de zilele petrecute în preajma peștelui de sticlă, care a devenit unul dintre simbolurile vieții în comunism. 

De-a lungul anilor, numărul peştilor de pe televizoare s-a redus. Au apărut televizoarele cu ecran plat, iar generaţiile noi au etichetat ansamblul televizor-peşte drept un kitsch.

Însă, pe site-urile care vând tot felul de obiecte, preţul acestui peşte de sticlă nu este deloc mic:  începe de 100 de lei pentru modele simple şi poate ajunge chiar la 500 de lei pentru peştele realizat din sticlă de Murano, o variantă destul de rară a acestui bibelou.

De altfel, obiectele din perioada comunistă sunt scoase din ce în ce mai mult la vânzare. După sumele uriașe cerute pe clasica “Răpire din Serai”, pe profilurile de anunțuri au reapărut “Tigrii” și “Păunul”. Vânzătorul cere, nici mai mult, nici mai puțin de 15 mii de euro.

La două zile de la moartea soției, ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, pleacă definitiv la Moscova

Sticle de coniac reprezentând țăranca română, rame în formă de inimă pentru fotografii, bibelouri și bricege în formă de pește, fructiere pe care e desenată o rată sălbatică, carpete “Răpirea din Serai”, tricouri cu Ion Dolănescu sau grupul Abba, fructe de plastic pentru eternitate, oglinzi mari cu ramă din oglinzi mici, iată câteva dintre obiectele decorative de prost-gust care erau extrem de populare în anii `80.

Enumerarea de mai sus, precum și calificativul de “kitch”, sunt luate chiar dintr-un articol din perioada comunistă, publicat de revista Flacăra, în 1986.

Vedeta produselor kitch rămâne “RĂPIREA DIN SERAI” care a revenit în atenția colecționarilor de artă, a instituțiilor de cultură și istorie (Muzeul Țăranului Român, de exemplu), a nostalgicilor, dar și a tinerilor. O estimare empirică ar fi că mai mult de 40% din populația României avea răpirea pe perete.

O asemenea carpetă se vinde cu sume ce pornesc de la câteva zeci de lei și pot ajunge la câteva mii de lei, potrivit anunțurilor de pe un grup de Facebook dedicat obiectelor din perioada comunistă. Urmărind istoricul postărilor, este clar că frecvența anunțurilor a crescut spectaculos.

Acestora li se alătură alte 2 scene celebre, care împodobeau pereții locuințelor din Epoca de Aur: “Tigrii” și “Păunul”. Pentru 3 bucăți, unul dintre vânzători cere, nici mai mult, nici mai puțin decât 15.000 de euro.

Busu a spus adevărul despre cât de corectă este, de fapt, prognoza meteo. Secretul pe care meteorologii nu vor să îl aflăm

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here