Mai mult de jumătate dintre ruși (57%) cred în posibilitatea unui nou război mondial, conform celui mai recent sondaj al unui grup de cercetare rus.
71% dintre respondenți au indicat Statele Unite drept principalul adversar al Rusiei într-un potențial conflict global. Tot pe această listă se află și Marea Britanie (40%), Franța (39%), Germania, Polonia și țările baltice. Doar 12% văd Ucraina ca pe un inamic.
În același timp, respondenții au numit China (58%), Belarus (48%), Iranul (21%) și Coreea de Nord (20%) drept principalii aliați ai Rusiei în războiul mondial.
64% dintre respondenți au încredere în victoria Rusiei sau a unei coaliții cu participarea Rusiei. 6% sunt convinși de victoria Statelor Unite și a „Occidentului”. Alți 18% cred că niciuna dintre părți nu va putea câștiga confruntarea globală.
După cum notează sociologii, rușii fără studii superioare, persoanele cu venituri mici și locuitorii orașelor mici declară cel mai adesea victoria Rusiei în războiul mondial.
În același timp, majoritatea covârșitoare a rușilor (76%) nu susțin folosirea armelor nucleare, chiar dacă acestea sunt necesare pentru victorie. Față de anul trecut, numărul oponenților unei lovituri nucleare a crescut cu 2 puncte procentuale. Cu toate acestea, numărul celor care consideră că folosirea armelor nucleare este acceptabilă a crescut cu aceeași sumă – până la 18%.
Mai des decât alții, bărbații militanți în vârstă de peste 60 de ani se pronunță în favoarea unei lovituri nucleare. De regulă, ei consideră corectă decizia de a începe un război în Ucraina.
În plus, sondajul a arătat o creștere a încrederii rușilor în propaganda militară: în urmă cu un an, grupuri egale de respondenți credeau și nu credeau informațiile oficiale (47% și 46%), dar acum 53% au încredere în propagandă față de 40% dintre aceștia. care nu au încredere în el. Sondajul Russian Field a fost realizat telefonic în perioada 23 mai – 2 iunie în rândul a 1.617 de respondenți.
Președintele rus Vladimir Putin nu a exclus izbucnirea unui al treilea război mondial în cazul unei ciocniri între Rusia și țările NATO. Cu toate acestea, el a menționat că „aproape pe nimeni nu este interesat de acest lucru”. Înainte de aceasta, Putin a declarat că nu vor exista câștigători în noul conflict global. Nici Statele Unite nu vor câștiga.
La Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF) desfășurat în iunie, Putin a dat asigurări că Rusia nu are motive pentru a folosi arme nucleare împotriva Ucrainei. El a menționat că acest scenariu este posibil doar dacă există o amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Rusiei.