Decebal Fodor, medic specialist chirurgie generală, a afirmat, marţi seară, că este regretabil că boli precum cancerul colorectal se află pe locul al doilea la cauze ale deceselor, deşi poate fi tratat.
”România, la nivelul UE, ocupă locul 1 la decese din cauze tratabile. Este cu atât mai regretabil cu cât cancerul colorectal este pe locul doi şi când spun asta vreau să se înţeleagă că, deşi vorbim de o boală care pare incurabilă, cancerul colorectal, dacă este depistat în stadii incipiente, are o rată de supravieţuire, la distanţă, foarte bună. Dacă este depistat în stadiul unu sau doi, de cele mai multe ori, putem vorbi de o vindecare”, a declarat Decebal Fodor, la un post TV, marţi seară.
Medicul a subliniat că acest cancer are o evoluţie destul de silenţioasă, însă sunt unele semne.
”Din păcate, cancerul colorectal, la fel ca multe alte tipuri de cancer, are o evoluţie destul de silenţioasă. Şi atunci când încep să apară primele semne ale bolii, de exemplu tulburări ale tranzitului intestinal, pot fi perioade de constipaţie, cu perioade de diaree, senzaţia de plenitudine, inclusiv după ce pacientul a mers la toaletă, simte că a mai rămas ceva. Apoi poate să fie sângerare, fie sânge proaspăt în scaun, fie scaun modificat la culoare, dureri abdominale. Toate aceste semne apar când boala este avansată şi de asta e important ca pacienţii să înţeleagă ce e de făcut să nu se ajungă într-un stadiu avansat”, a declarat Decebal Fodor.
De asemenea, medicii recomandă colonoscopii periodice, după anumite vârste.
”Până nu demult, recomandarea era ca persoanele de peste 50 de ani să facă o colonoscopie pentru că, dacă nu vorbim de tipuri de cancere care survin în urma unor sindromuri genetice, atunci majoritatea cancerelor apar din polipi (…) Procesul de transformare e unul lung, de 10 ani de zile”, a spus Decebal Fodor.
Medicul a atras atenţia că este recomandat să se meargă periodic la medic, pentru colonoscopie, aproximativ o dată la 5 ani. De asemenea, el a precizat că recent s-a coborât vârsta pentru colonoscopie, de la 50, la 45 de ani deoarece s-a constatat scăderea vârstei la care debutează acest tip de cancer.