De regulă, oamenii nu acordă suficientă atenție combinațiilor de medicamente, însă acest obicei aparent inofensiv poate avea efecte grave asupra sănătății. Specialiștii avertizează că amestecarea necorespunzătoare a anumitor pastile poate duce la reacții adverse destul de periculoase. Iată cele două medicamente pe care nu trebuie să le combini niciodată.
Medicii au dezvăluit că cele două pastile care nu ar trebui niciodată combinate sunt magneziul și relaxantele musculare, folosite pentru ameliorarea tensiunii și durerilor musculare.
Potrivit specialiștilor, chiar dacă fiecare are beneficii specifice, administrarea simultană poate intensifica efectele relaxantelor musculare, ceea ce duce la un risc crescut de somnolență accentuată, amețeli și slăbiciune musculară.
„Deşi magneziul este adesea lăudat pentru efectele sale calmante și de susţinere a musculaturii, administrarea sa împreună cu relaxante musculare prescrise nu este întotdeauna o idee bună.
De fapt, această combinaţie poate intensifica efectele relaxantelor musculare – uneori, într-un mod periculos”, a dezvăluit farmacista și fondatoarea Myri Health, Dr. Pinkey Patel, în cadrul unui interviu acordat pentru Health Digest.
Un studiu realizat în anul 2011 și publicat în Acta Pharmacologica Sinica arată că sulfatul de magneziu a amplificat efectul relaxantului muscular vecuronium în experimente de laborator. Deși această intensificare ar putea părea utilă pentru calmarea durerilor musculare, există riscul de a provoca complicații grave.
„Atât magneziul, cât şi relaxantele musculare, precum ciclobenzaprina, tizanidina sau baclofenul, acţionează prin încetinirea semnalelor nervoase. Luate împreună, efectele lor se pot cumula, provocând somnolenţă extremă, amețeli, confuzie, tensiune arterială scăzută și slăbiciune musculară”, a mai spus specialista.
Totodată, ea a subliniat că această combinație poate influența respirația sau coordonarea, ceea ce sporește riscul de accidente și căderi, mai ales în cazul persoanelor cu afecțiuni preexistente. Astfel, aceste medicamente nu ar trebui combinate, chiar dacă magneziul este disponibil fără rețetă.
„Ceea ce face ca această situație să fie şi mai complicată este faptul că magneziul poate fi procurat fără prescripţie medicală, ceea ce îl face uşor de perceput ca un supliment ‘sigur’.Dar faptul că este un produs natural nu înseamnă că este inofensiv în orice context – mai ales când este combinat cu medicamente care acţionează asupra sistemului nervos central. O recomandare personalizată poate preveni efectele secundare nedorite și poate asigura un plan de tratament atât sigur, cât și eficient”, a adăugat Dr. Patel.