Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se apropie, străzile Londrei devin un amalgam de lumini și bucurie, însă în acest peisaj festiv se fac simțite și prezențele cerșetorilor români, care își etalează poveștile tragice pe trotuare. O investigație realizată de presa britanică dezvăluie strategia din spatele acestei activități: fiecare cerșetor primește o pancardă și un pahar, iar mesajele afișate sunt adesea identice și chiar scrisul ete identic. Această uniformitate a mesajului ridică întrebări cu privire la natura și gestionarea cerșetoriei în orașul londonez, oferind o perspectivă intrigantă asupra fenomenului și asupra vieților ce se ascund în spatele acestor imagini vizibile. 

Luminile de Crăciun vor fi aprinse pe Oxford Street pe 5 noiembrie, iar cumpărătorii sunt așteptați să cheltuiască 1,7 miliarde de lire sterline în centrul Londrei în următoarele două luni, conform estimărilor.

Cu toate acestea, pe măsură ce milioane de turiști se îngrămădesc în capitala britanică, bandele românești se pregătesc deja să câștige peste 1.000 de lire sterline pe zi, folosind o rețea de cerșetori organizați „pretinzând” că sunt fără adăpost, scrie DailyMail.

Investigația cotidianului britanic a descoperit o duzină de cerșetori care foloseau pancarte similare cu același scris de mână în unele dintre cele mai importante puncte turistice ale Londrei – inclusiv Oxford Street, Regent Street, Leicester Square, Piccadilly Circus și Green Park lângă The Ritz.

Polițiștii londonezi a căror sarcină este să protejeze publicul de escroci au declarat pentru publicație că acești cerșetori sunt în mare parte români care făc parte dintr-o bandă care face turul Europei și vine la Londra în perioade de trei luni pentru a strânge bani de la binevoitori neștiutori.

O cerșetoare le-a spus reporterilor că se află în Marea Britanie de doar patru zile și că nu intenționează să rămână mult timp.

Autoritățile cred că șefii bandei românești îi controlează pe cerșetori la fel cum făcea Fagin în Oliver Twist al lui Charles Dickens, ordonându-le unde să stea și cum să cerșească, precum și oferindu-le semne și pahare pentru a-și completa înfățișarea de vagabond cât timp se află în Marea Britanie.

 „Totul este legat de bande. Toți primesc o pancardă și o cană. Întotdeauna același scris. Tuturor li se spune unde să stea. Dacă îi muți, se vor întoarce în același loc, în timp ce dacă muți o persoană care doarme în stradă, aceasta se va pleca în altă parte. În mod normal, ei stau în fața centrelor comerciale. Îi mutăm constant când îi vedem”, a spus un ofițer de poliție jurnaliștilor.

Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți tamili. Bomba, „scăpată” de presa din Albion

Polițiștii londonezi spun că românii fac parte dintr-o bandă care călătorește prin Europa și vin la Londra pentru trei luni, ca să facă rost de bani de la cei naivi și creduli.

„ Lucrează aici aproximativ trei luni și apoi pleacă în altă țară. Merg în Europa, în Italia, Spania, Franța. Este o afacere. În perioada Crăciunului este aglomerat, câștigă mai mulți bani, apoi se mută în țări unde este mai cald și sunt mai mulți bani. Oamenii le dau mâncare și băuturi, dar ei nu sunt despre asta. Ei vor doar bani. Nimeni nu se învârte în jurul magazinelor de caritate pentru mâncare, băuturi și haine. Acești oameni nu sunt după mâncare sau băutură. Nu vor să muncească. Vor bani ușor de câștigat”, a mai spus un ofițer.

Se pare că fiecare cerșetor poate câștiga mai mult de 100 de lire sterline pe zi, ceea ce înseamnă că, dacă srâng veniturile, șefii bandei ar putea face mii de lire sterline în fiecare zi.

Un ofițer al poliției metropolitane (PSCO) a declarat că „marea problemă” era că banii pe care britanicii altruiști îi dădeau cerșetorilor ajungeau de fapt la șefii bandei din România.

„Credem că există oameni îngrozitori în spate care le spun exact unde și când să fie acolo și cum să procedeze. Ei nu știu să scrie. Au pe cineva care scrie pentru ei. Sunt predominant români, mai ales în această zonă. În perioada premergătoare Crăciunului, Londra va vedea o avalanșă de bande de cerșetori coborând în oraș pentru a profita de bunăvoința de sărbători”, susține ofițerul de poliție. S-a afirmat chiar că cerșetorii sunt duși acasă în mașini de lux la sfârșitul turei lor de cerșit, deși acest lucru nu a fost văzut de jurnaliști.

VIDEO – Luptă între un paznic în vârstă și o hoață într-un mall din Cluj, în timp ce toți filmează și comentează de pe margine

Când unii dintre cerșetori i-au văzut pe reporteri, au început să își ascundă semnele sau să se mute în alt loc. Cu toate acestea, alții au continuat nestingheriți – unii chiar și-au arătat smartphone-urile în timp ce discutau între ei.

O cerșetoare cu hanorac albastru și vestă argintie a declarat pentru Daily Mail că sosise din România în urmă cu patru zile, dar că nu intenționa să stea prea mult pentru că putea face mai mulți bani în altă parte.

Deși pancarta ei avea aceleași fraze și scris de mână cu marker negru pe carton ca alte 11 pancarte văzute în acea zi, ea a negat că făcea parte dintr-un grup organizat.

Reporterii Daily Mail au văzut-o mutându-se în diferite locuri pe parcursul zilei, cerșind bani și discutând cu alți cerșetori.

Agenții de pază din magazinele de lux de pe străzile Oxford și Regent au declarat că era bine cunoscut faptul că acești cerșetori români făceau parte dintr-o bandă de infractori.

O preocupare pentru magazinele din zonă este, de asemenea, că turiștii vor fi descurajați să facă cumpărături din cauza cerșetorilor.

Motivul pentru care unii români pot rămâne fără apartamente. Asociația poate să ceară executarea silită și să scoată casele la licitație

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here