Merdenele este denumirea unor plăcinte tradiționale balcanice, foarte populare în România și Bulgaria, dar și în alte țări din sud-estul Europei. Ele sunt preparate dintr-un aluat foietaj subțire, umplut în mod tradițional cu brânză sărată, dar pot avea și alte umpluturi, cum ar fi carne sau cartofi. Textura crocantă la exterior și umplutura savuroasă le fac un deliciu simplu, dar extrem de apreciat.
Merdenelele au origini în bucătăria turcească, influențată la rândul ei de cultura otomană.
Denumirea „merdenea” provine de la cuvântul turcesc „merdane,” care înseamnă sucitor, instrument folosit pentru a întinde aluatul. Rețeta s-a răspândit în Balcani în perioada dominației otomane și a fost adoptată în mod variat de către diferitele țări din regiune, devenind un aliment de stradă foarte popular.
Merdenelele sunt astăzi o parte importantă a culturii culinare balcanice. Sunt foarte apreciate atât de localnici, cât și de turiști, pentru gustul lor simplu, dar inconfundabil.
De obicei sunt servite calde, la micul dejun sau ca gustare rapidă, alături de un iaurt sau o băutură tradițională, precum ayranul. Pe lângă umplutura tradițională cu brânză, există și merdenele umplute cu carne, cartofi, spanac, ciuperci sau chiar dulci, cu gem sau mere.
Trucuri care te pot ajuta să scapi de gustul amar al vinetelor. Sigur îți vor folosi
Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a le prepara și tu în varianta cu brânză și a-ți răsfăța familia cu ele.
Merdenele – Ingrediente500 g de făină300 ml de apă călduță25 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată1 linguriță de zahăr1 linguriță de sare2 linguri de ulei (pentru aluat)200 g de brânză telemea (sau brânză sărată de vacă/oaie)100 g de unt sau margarină (pentru uns foile)1 ou (pentru uns deasupra).Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat. Simplu și ușor de preparatRețetă tradițională de plăcinte cu brânză – Mod de preparare
Rețeta merdenelelor cu brânză nu se prepară anevoios, dar necesită un timp de așteptare pentru dospirea aluatului, apoi un timp de coacere. Vei începe cu pregătirea aluatului, iar în timp ce acesta se odihnește vei prepara compoziția de brânză pentru umplut merdenelele.
Trucuri care te pot ajuta să scapi de gustul amar al vinetelor. Sigur îți vor folosiCum prepari aluatul pentru merdenele
Mai întâi, dizolvă drojdia în apă călduță, adaugă zahărul și las-o să se activeze timp de 10 minute. Într-un bol mare, pune făina și sarea, apoi adaugă amestecul de drojdie activată și cele 2 linguri de ulei.
Citește continuarea aici
Gustări sănătoase care îți taie pofta de mâncare seara. Te și ajută să dormi mai bine