Dacă vrei să-ţi prepari singur mititei în care să pui doar ingrediente de calitate, poate ceva mai puţină sare şi propria combinaţie de mirodenii, îţi propunem această reţetă de mititei de casă.
Mititeii sfârâie pe grătarele de la noi de câteva sute de ani. În ciuda similitudinilor cu kebabul turcesc, acesta din urmă nu se aseamănă prea mult, la gust, cu micul românesc. De altfel, de-a lungul anilor, însuşi micul şi-a schimbat puţin ingredientele. O reţetă aproape de origini număra printre ingrediente un kilogram de ceafă de viţel, câte o jumătate de kilogram de ceafă de porc şi de pulpă de miel, usturoi, ardei iute, cimbru, boia, smântână nefermentată şi alte mirodenii ca ienibaharul, rozmarinul sau chimenul.
În ceea ce priveşte prepararea cărnii, nutriţioniştii atrag atenţia că, în urma arderii cărbunelui sau lemnului, se degajă substanţe cancerigene, care trec apoi în carne. Pentru a nu te supune la acest risc, sunt recomandate brichete speciale pentru grătar, din mangal, care sunt uşor de găsit şi accesibile la preţ.
Ingrediente pentru trei porţii
– 400 g carne tocată de vită
– 200 g carne tocată de miel
– 150 g carne grasă de porc tocată
– 100 ml apă
– 4 căței de usturoi
– 5 g bicarbonat de sodiu
– cimbru
– boia de ardei dulce
– sare
– piper
Cum să faci mici de casă
Combini cele trei tipuri de carne cu apa, cățeii de usturoi pisați, bicarbonatul, cimbru, boia de ardei, sare și piper, după gust.
Frămânți bine compoziția, ca și cum ai prepara aluat. O dai la rece peste noapte pentru a se combina aromele.
Formezi micii cu mâna umedă și-i rumenești pe grătar, pe ambele părți.
Sursă text: Click!pentrufemei