Statul român a plătit milioane de dolari pentru a intra în programul Visa Waiver. Autoritățile de la București au decontat toate cheltuielile pentru toți angajații din instituțiile publice care au aplicat pentru viză.  

România a intrat în programul Visa Waiver în 2025, după ce rata de refuz a vizelor a scăzut la sub 3%. Românii vor putea să călătorească de la 1 aprilie în Statele Unite ale Americii doar cu pașaportul și după ce achită o autorizare de 21 de dolari în sistemul Electronic System for Travel Authorization.

Guvernul României s-a implicat activ în acest demers, care a costat bugetul de stat peste 20 de milioane de dolari. S-a ajuns în acestă situație după ce guvernul a adoptat în luna februarie Hotărârea 77 din 2024, prin care cheltuielile pentru viză erau suportate de instituțiile publice pentru angajați.

În cursul anului fiscal 2024 din Satele Unite ale americii care s-a încheiat la 30 septembrie, cetățenii români au depus 80.596 de solicitări de vize B1/B2 la nivel mondial, aproape dublu față de numărul cererilor din anul fiscal anterior. Oficiile diplomatice şi consulare americane au acordat peste 78.000 de vize B1/B2, un număr record pentru România.

Extrema dreaptă din Austria vrea reducerea la ”zero” a aprobărilor pentru cererile de azil

Taxa de viză este de aproximativ 850 de lei și a fost plătită pentru aplicații ale unor cetățeni care nu aveau de gând să plece în SUA.

Ministerul Apărării Naționale a decontat contravaloarea taxei de viză pentru un număr de peste 8.500 solicitări, în valoare de aproximativ 7.300.000 lei. Ministerul afacerilor interne a decontat cheltuielile pentru 18.106 de angajați, cu deconturi în valoare de 15.450.000 lei. Pe lângă cele două ministere de forță, toate instituțiile statului au decontat cheltuielile angajaților pentru a obține viza pentru Statele Unite ale Americii. 

Cătălin Predoiu: Includerea în Programul Visa Waiver – al doilea succes al MAI, după aderarea la Schengen

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here